Behovet er stigende: Odense vil lave nyt tilbud til mennesker med senfølger efter covid-19

Flere og flere odenseaner oplever alvorlige senfølger efter et sygdomsforløb med covid-19. Derfor vil Odense Kommune nu etablere et samlet tilbud, hvor man kan få hjælp med alt fra hukommelsesbesvær til vejrtrækningsproblemer.

Alene i november sidste år henvendte 80 odenseanere sig til forskellige myndigheder i Odense med meget alvorlige senfølger efter et covid-19-forløb. Dertil kommer alle de mennesker, der mødte op til egen læge, i jobcenteret eller til kommunens nuværende klinik for senfølger for at få hjælp med deres symptomer efter overstået sygdomsforløb med corona.

- Det bliver værre og værre, og vi ved reelt ikke, hvor mange mennesker, der har brug for hjælp eller behandling efter, at de har været syge med corona. Men vi kan se, at der kommer flere og flere henvendelser, og mange gange ved hverken læger eller andre myndigheder, hvad de skal stille op for at hjælpe disse mennesker, siger Tommy Hummelmose (K), der er sundhedsrådmand i Odense Kommune.

Nyt samlet tilbud

Borgere med senfølger bliver på nuværende tidspunkt løst på tværs af de forskellige forvaltninger i Odense Kommune, men hjælpen kan blive mere effektiv, hvis kommunen kan lave et samlet og koordineret tilbud til borgerne, mener sundhedsforvaltningen.

Derfor besluttede Odense Kommunes nye Sundhedsudvalg tirsdag, at kommunen skal etablere et samlet tilbud, der kan yde behandling og hjælpe odenseanerne med senfølger efter corona med at få en almindelig hverdag tilbage. I første omgang skal Sundhedsforvaltningen kortlægge problemets omfang for at få klarhed over behovet. Næste skridt bliver at lave et konkret tilbud, hvor specialiseret sundhedspersonale kan tage sig af alle de forskellige former for senfølger efter et coronaforløb.

Forskelligartede senfølger

Ifølge Odense Kommune henvender odenseanerne sig med meget forskelligartede senfølger. Det kan både dreje sig om vejrtrækningsproblemer, hovedpine, brystsmerter, hukommelsesbesvær, hoste, træthed, tab af smags- og lugtesans, feber, søvnproblemer, led- og muskelsmerter og angst og depression.

Senfølger ser især ud til at ramme mennesker, der har været smittet med nogle af de tidlige varianter af corona, hvorimod meget tyder på at borgere, der har været smittet med Omikron, får færre senfølger.

Skal hæve livskvaliteten

I dag er anbefaler Sundhedsstyrelsen, personer med senfølger at tage kontakt til egen praktiserende læge, som kan ordinere genoptræning eller behandling. Men ifølge rådmanden er det ikke altid en optimal løsning.

- Ofte ved lægerne ikke præcist, hvad de skal stille op med disse senfølger, da vores viden på dette felt endnu er begrænset. Og vores klinik for senfølger har heller ikke viden og behandlingstilbud til den store vifte af senfølger efter corona, siger Tommy Hummelmose.

- Målet er at vi skal hæve livskvaliteten for de borgere, der har disse senfølger, og også gerne hjælpe borgerne tilbage på arbejdsmarkedet igen, siger rådmanden.

Tommy Hummelmose forventer, at sundhedsforvaltningen vil klar med et samlet tilbud til borgere med senfølger inden sommerferien. 

Oversigt

    Oversigt