Besparelser: Kortere tid til at hjælpe sårbare børn og unge

Odense Kommune mangler 11,2 millioner kroner på familie- og velfærdsområdet. Børn- og Ungeforvaltningen har besluttet, at nogle af pengene skal findes i kommunens familiehuse, der tager sig af de sårbare familier.

Der mangler 11,2 millioner kroner på familie- og velfærdsområdet i Odense Kommune. Børn- og Ungeforvaltningen har besluttet, at pengene blandt andet skal findes gennem besparelser i kommunens familiehuse. Dem, der tager sig af sårbare familier.

Det betyder, at familiebehandlerne får mindre forberedelsestid og flere borgere, de skal rådgive. 

Nu står to familiebehandlere frem. De frygter, at besparelserne ikke bare rammer dem selv, men i ligeså høj grad de sårbare familier.

Hanne Nørgaard og Johannes Nissen er familiebehandlere i Odense Kommune. Deres arbejde består blandt andet i at hjælpe børn og unge i sårbare familier.

- Hvis vi ikke var der, så tror jeg, der var en del af børnene, som skulle anbringes, siger Hanne Nørgaard.

Fra 30 til 19 minutter

De kører ofte ud til de sårbare familier. I dag har de 30 minutter til transport og forberedende arbejde. Den tid skal nu skæres ned til 19 minutter pr. familie.

- Det er en illusion at tro, at det ikke kommer til at gå ud over kvaliteten af vores arbejde og ikke kommer til at gå ud over de familier, vi har med at gøre i sidste ende, siger Hanne Nørgaard.

quote Det er en illusion at tro, at det ikke kommer til at gå ud over kvaliteten af vores arbejde og ikke kommer til at gå ud over de familier, vi har med at gøre i sidste ende

Hanne Nørgaard, familiebehandler

Hanne Nørgaard og Johannes Nissen frygter, at den kortere forberedelsestid betyder, at de ikke længere kan nå at komme hjem til lige så mange familier.

- Hvis man skal arbejde med struktur i en familien, som er udfordret på strukturen, så er man jo nødt til at arbejde i familien. Og det er hjemme ved familien, siger Johannes Nissen.

Besparelser skal få flere gennem systemet.

Ideen med den kortere forberedelsestid er, at kommunen kan spare penge ved, at familiebehandlerne så kan nå ti procent flere sager og dermed få flere familier gennem systemet. Men familiebehandlerne mener, det vil betyde, at de ikke kan behandle den enkelte familie godt nok.

- De brugere, vi har med at gøre, har jo ikke gavn af nogle familiebehandlere, som kommer ud, men ikke er tilstede eller nærværende i det arbejde, de laver. Og det er rigtig, rigtig vigtigt for de familier, vi har, siger Hanne Nørgaard.

- Risikoen for, at børnene bliver fjernet, bliver større. Og det er det, vi synes, der er rigtig svært at have med at gøre, siger Johannes Nissen.

Forvaltningen har truffet sparebeslutningen

Det er ikke politikerne, men Børn- og Ungeforvaltningen, der har besluttet, at besparelserne skal findes i familiehusenes arbejde. Sagen blev dog drøftet på Børn- og Ungeudvalgets møde d. 6. juni.

Forvaltningen skal jo finde 11,2 millioner kroner. Hvor skal de så finde pengene henne - er det her ikke den bedste løsning?

- Nej, den bedste løsning var jo, at politikerne fandt ud af, at området er presset økonomisk, så de kom med lidt flere penge, siger Johannes Nissen. 

Bliver nødt til at råbe op

Det er ikke hver dag, at de offentligt ansatte tager bladet fra munden, men Hanne Nørgaard og Johannes Nissen føler, at de er forpligtede til at råbe op på de sårbare familiers vegne. De har derfor sendt et åbent brev til børn- og ungepolitikerne i Odense på vegne af deres kolleger.

- Det er først og fremmest et råb til politikerne om at kigge på området og de ressourcer, der er til hele området, siger Johannes Nissen. 

 

Oversigt

    Oversigt