I det fynske folks tjeneste

Betjent får fem måneders fængsel for vold

En politimand i Odense er idømt fem måneders fængsel for flere tilfælde af vold mod borgere.

Straffen lyder på fem måneders fængsel til en politimand i Odense, som var tiltalt for flere gange at have været voldelig over for borgere.

Dermed har Østre Landsret skærpet straffen fra byretten i juli 2012, hvor betjenten fik fire måneder.

- Umiddelbart er jeg skuffet. Jeg havde en god fornemmelse af, at det ville gå bedre i landsretten end i byretten - men det kan jeg så konstatere, at det gjorde det ikke, siger mandens forsvarer, Torben Koch.

En juli-nat i 2011 kom den nu 39-årige betjent ud til en mand, der skulle tvangsindlægges.

Her slog han den psykisk syge mand flere gange med politistaven, selvom betjentens kollega havde lagt ham i håndjern. Og på bagsædet af patruljevognen fik den psykisk syge mand et knytnæveslag i maven.

Betjenten var også tiltalt for samme nat at have sparket til en beruset mand, som lå på fortovet for at vække ham, men her blev han frifundet.

En måned senere var den 39-årige betjent ude til uroligheder i Odense, hvor han trådte på den ene parts fod, skubbede ham ned i en lænestol, vred hans arm rundt på ryggen og pressede knoerne ind bag det ene øre.

Det sidste forhold havde byretten frifundet betjenten for i sommer, men landsretten dømte ham altså.

- Jeg kan ikke forstå, at han er blevet dømt i nogle af de forhold, for jeg finder, at der har været tale om lovlig magtudøvelse i alle forhold, siger Torben Koch.

Ud af straffen på fem måneder er de tre dog gjort betinget og træder altså i kraft, hvis betjenten bryder loven indenfor to år.

Straffen kan koste karrieren for betjenten, som har været suspenderet, siden sagen begyndte.

- Med Landsrettens dom i dag har vi nu at gøre med en politimand, der i to instanser har fået dom for at begå vold. Det er vi som hans arbejdsgiver nødt til at forholde os til, siger vicepolitidirektør Arne Gram fra Fyns Politi.

I yderste konsekvens kan det ende med en afskedigelse fra politiet.