I det fynske folks tjeneste

Billedkunstnere: Red kunstakademiet fra lukning!

Det Fynske Kunstakademi er kommet på sparelisten og risikerer at lukke i 2018. Men nu prøver Billedkunstnernes Forbund at overtale politikerne til at bevare uddannelsen.

Emily Gernild står foran sit eksamensprojekt. Hun er en af årets afgangselever fra Det Fynske Kunstakademi.

Det ser sort ud for Det Fynske Kunstakademi, der onsdag ligger på slagtebænken i Odense Kommunes By- og Kulturudvalg, og det har nu fået formanden for Billedkunstnernes Forbund, Nis Rømer, op af stolen.

- Det nytter ikke at spare kunstlivet væk, hvis man vil være en attraktiv moderne storby, hvor folk har lyst til at komme på besøg, bosætte sig og investere. Det er kunst og kultur, der skaber liv og grundlag for vækst i en by. Derfor håber jeg, at byrådspolitikerne vil bevare Det Fynske Kunstakademi. Akademiets tårnhøje kunstneriske niveau giver genlyd ude i verden og er med til at sætte Fyn og Odense på det internationale kunstlivs verdenskort, siger Nis Rømer.

By- og Kulturudvalget skal finde besparelser i de kommende års budgetter, og i morgen skal udvalget tage stilling til By- og Kulturforvaltningens forslag, der vil frigøre 23,1 mio. kr. Deriblandt ligger, at man halverer tilskuddet til kunstakademiets drift i 2018 og helt fjerner det fra 2019. Det svarer til, at man lukker stedet, når afgangseleverne er færdige i sommeren 2018, for uden kommunens støtte vil det være tvivlsomt, om kunstakademiet kan overleve.

Odense Kommune støtter med 1,6 mio. kr. årligt og staten med 1,4 mio. kr.

Nis Rømer mener, at kommunen skyder sig selv i foden, hvis de fjerner støtten til kunstakademiet.
 

Nis Rømer er formand for Billedkunstnernes Forbund.

- Et levende professionelt kunstliv på højt niveau er afgørende, hvis de store byudviklingsprojekter, som Odense investerer massivt i i disse år, skal føre til de ønskede forandringer for byen. Det er svært at se, hvordan de foreslåede besparelser – som ikke kun gælder kunstakademiet, men også rammer det lokale kulturliv bredt - hænger sammen med Odenses erklærede ambitioner om at udvikle sig til en moderne storby, der kan tiltrække nye beboere og skabe vækst for hele regionen. Uden et stærkt kulturliv risikerer byudviklingen at resultere i en tom skal af nye bygninger og død infrastruktur. En moderne storby har brug for sine kunstnere, siger han.

 

Tirsdag skal By- og Kulturudvalget altså beslutte, om spareforslaget skal bringes videre til Økonomiudvalget. Til efteråret skal byrådet endeligt tage stilling til besparelserne.

Det Fynske Kunstakademi har udover en lang række kunstnere fostret kendte navne som MØ og Lucy Love. 

25. maj satte TV 2/FYN fokus på en anden historie om Det Fynske Kunstakademi - den handlede om jobmulighederne for de færdiguddannede kunstnere:

02:58

I denne uge færdiggør tretten kunstnere deres uddannelse fra Det Fynske Kunstakademi. Men fremtiden er uvis, for arbejdsmarkedet for professionelle kunstnere er usikkert - og mange ender med at flytte væk fra Fyn.

Luk video