Björn Wesström skal forløse OB's potentiale: - Vi skal være mindre sentimentale

Björn Wesström er manden i spidsen for OB's genrejsning. Den vigtigste ingrediens er et velfungerende talentarbejde.

- Keep it! Keep it! 

En dybt fokuseret Björn Wesström råber højt og forsøger forgæves at overdøve de godt 7.000 tilskuere på Nature Energy Park i Odense. 

På plænen foran ham udkæmper OB's superligahold et af de fodboldslag, der er særligt vigtige. 

Modstanderen er AC Horsens, og OB har akut brug for point. Det er sæsonens sjette runde, og fynboerne ligger sidst i Superligaen med ét point. 

Få minutter senere bider han tænderne sammen, knytter næven og bukker sig tavst forover med et stålsat blik. Omkring ham eksploderer folk i jubel.

Baskhim Kadrii har netop bragt OB foran med 1-0 i kampens 84. minut. 

Ti minutter senere er OB's svenske fodbolddirektør alt andet end tavs, da den ultimative forløsning indtræffer. Dommeren fløjter kampen af, og OB kan notere sig sæsonens første sejr. 

Björn Wesström rejser sig, rækker begge arme ud til siden, knytter næverne og skriger af sine lungers fulde kraft. 

- JAAAAA! 

Björn Wesström gør status på den seneste tids handler
Björn Wesström gør status på den seneste tids handler
Foto: Rasmus Rask

En ny chef i byen

Det vakte opsigt i fodbolddanmark, da OB i sommeren 2021 kunne præsentere svenske Björn Wesström som klubbens nye fodbolddirektør med virkning fra 1. januar 2022.

Wesström, der inden skiftet til OB havde brugt mere end 20 år i forskellige roller i den svenske storklub AIK Stockholm, havde fine meritter med sig fra særligt sin tid i en tilsvarende stilling i den svenske hovedstad.

Her var han blandt andet manden bag salget af den svenske landsholdsangriber, verdensstjernen Andreas Isak, der angiveligt forlod AIK Stockholm mod en transfersum på det, der flere steder hævdes at være op imod 65 millioner kroner. 

OB skal være en sælgende klub

Dermed var banen i den grad kridtet op for en fodboldkøbmands indtog, der kendte til det der med at købe og sælge spillere med profit - som det sig hør og bør i moderne fodbold. 

Og Wesström gjorde da heller ikke noget for at mane de forventninger til jorden, da han på sin første dag i klubben lod sig interviewe af pressen. 

- Vi skal være en sælgende klub – langt mere, end vi er i dag. Vi skal have et stort flow af spillere ind og ud af truppen. Vi skal være mindre sentimentale med vores spillere, forstået på den måde, at vi ser dem være hos os, gøre det godt og så flyve videre. 

- Så kan de altid komme tilbage, men vi skal ikke være så beskyttende om dem, sagde han dengang til TV 2 Fyn. 

Den største stab i klubbens historie

Siden Björn Wesströms start i OB er meget hændt. 

Klubben har misset det overordnede sæsonmål om en plads i top-6 to gange, ligesom man har formået at spille sig i en pokalfinale, som knebent blev tabt til FC Midtjylland. 

Derudover er også OB's stab blevet udvidet. Det fortæller Björn Wesström i tredje afsnit af serien "En gang Odense - altid Odense", som du kan se på TV 2 Fyn Play og Viaplay.

- Spillerne skal også udfordres i at klare de svære perioder. Hvis vi altid beskytter dem fra det, kommer der en dag, hvor de ikke kommer længere. Derfor er jeg ikke så bange for at lade spillerne være i de hårde perioder, siger han.

- Vi har nu den største stab i OB's historie, hvad angår antallet af trænere. Derfor har vi værktøjerne til det, så det er bare at arbejde hårdt. 

Der er en time til kampstart. OB møder Horsens på hjemmebane - en afgørende kamp, fordi holdet endnu ikke har vundet en kamp i sæsonen.
Der er en time til kampstart. OB møder Horsens på hjemmebane - en afgørende kamp, fordi holdet endnu ikke har vundet en kamp i sæsonen.

Med U17 til Nordisk Mesterskab

- Jeg er irriteret over det lortemål. 

OB's U17-træner Niklas Vincentz lader sine frustrationer få frit løb. 

I en indendørs kunstgræsarena i Borås i Sverige har han netop set OB's U17-hold tabe 1-2 til FC København i puljefinalen i årets Nordiske Mesterskaber. 

Ved hans side står Björn Wesström. Sammen med OB's U17-stab og akademichef Tonny Hermansen er han taget med til sit hjemland for at overvære akademiets næstældste mandskab duellere mod de bedste hold i Norden. 

Mens Tonny Hermansen har været højlydt engageret i kampen fra tilskuerrækkerne, har Björn Wesström indtaget en mere rolig rolle på sæderækken bag ham. 

Da kampen er slut, mødes han på banen med holdets cheftræner. 

- Vi kommer dårligt ud, siger Nicklas Vincentz. 

- Ja, det er præcis det. De er lidt mere sådan ... 

Bjørn Wesstrøm knytter sin højre hånd og banker den mod sin flade venstre for at indikere, at FCK-spillerne gik mere til stålet end OB-spillerne i kampens indledning. Han er enig med Nicklas Vincentz i, at det var i den fase, at kampen blev tabt. 

Dernæst fortsætter fodbolddirektøren sin færd mod holdets anfører, 16-årige Tobias Slotsager, der sidder slukøret tilbage på kunstgræsset. Han rækker armen ud mod ham, giver ham et håndslag og klapper ham trøstende på brystet. 

U17-cheftræner Niklas Vincentz får opbakning fra Björn Wesström efter en tæt kamp mod FCK, som endte i et nederlag.
U17-cheftræner Niklas Vincentz får opbakning fra Björn Wesström efter en tæt kamp mod FCK, som endte i et nederlag.
Foto: Peter Salomon

Har sat OB på landkortet

Også blandt dem, der følger OB udefra, har Björn Wesströms indtog i Ådalen gjort indtryk. 

Det fortæller Martin Davidsen, der er redaktør på mediet Stemmer Fra Ådalen. 

- Det allerstørste aftryk, Björn Wesström har sat, har været at gøre OB til en mere åben og en bedre kommunikerende klub, fordi han er så tydelig og skarp i sine udtalelser. Der har OB før været lidt en "grå mus", men han har i kraft af sin ageren i pressen været god til at få OB på landkortet, og så har han været tydelig i sin kommunikation.

- Der er selvfølgelig en udløbsdato for, hvor længe man kan ”leve” på at være god til at kommunikere, for det handler jo i sidste ende om resultater, og de har ikke været der endnu. 

- Men ser man bort fra dem lidt endnu, er mit indtryk klart, at han er en populær skikkelse og den mest populære sportschef, OB har haft siden Kim Brinks første tid, siger Martin Davidsen. 

- Kom til mig, så siger jeg ja

Det er august 2022 og der er statusmøde i Ådalen. På dagsordenen er evaluering af de spillere, der er i transition mellem akademiet og superligaholdet. 

Med på mødet er klubbens ungdomstrænere, og for bordenden står akademichef Tonny Hermansen. Også Björn Wesström er til stede. 

Pludselig tager svenskeren ordet og retter det mod forsamlingen. 

- Hvis Ivan (Poulsen, U19-træner, red.) synes, eller Tonny (Hermansen, akademichef, red.) synes eller andre synes, at en given spiller har præsteret på et niveau, så det er godt nok til OB, kan I give ham en mulighed. Jeg kan ikke se, hvem der skal sætte en stopper for det.

- Men hvem tager beslutningen? Det er mit spørgsmål tilbage til jer, siger Wesström. 

Tonny Hermansen bryder ind. 

 - Hvis der skal tages en beslutning på akademiet, er det jo i sidste ende mig, der træffer beslutningen. Men det, jeg synes er vigtigt, er, at vi alle har lov til at komme med indspark til, hvordan vi gør det bedst. Og så må jeg, sammen med dig, træffe det sidste valg, siger han med henvisning til Björn Wesström.

- Som Alm (Andreas, superligatræner, red.) rigtigt siger, er det ikke ham, der træffer valget i forhold til transitionen. Men alligevel er det jo ham, der beslutter, at McCoy (Marcus, akademispiller, red.) skal spille højre back. Og det er jo så bare det, vi i den sidste ende skal have styret af. 

Björn Wesström læner sig frem i stolen. 

-  Fra mig har du mandat. Træf en beslutning, det er intet problem. Hvis træneren (superligatræner Andreas Alm, red.) siger nej, så kommer du til mig, og så siger jeg ja, siger han og banker sin højre pegefinger to gange ned i bordet. 

Tydelig. Præcis. Målrettet. 

Fodbolddirektør i OB, Björn Wesström, er til møde med akademiets ledelse om kommende superligaspillere i klubben.
Fodbolddirektør i OB, Björn Wesström, er til møde med akademiets ledelse om kommende superligaspillere i klubben.
Foto: Rasmus Rask

Serien "En gang Odense - altid Odense" er produceret af TV 2 Fyn i samarbejde med Viaplay. Du kan se den på Viaplays tjenester og TV 2 Fyn Play.