I det fynske folks tjeneste

Bøde til bageri i Odense - indtørret gammel dej på vægge

Et bageri i Odense har fået en sur smiley og en bøde på 15.000 kroner efter kontrolbesøg fra Fødevarestyrelsen.

Bæks Konditori har haft besøg af Fødevarestyrelsen. Det kostede dem 15.000 kroner. Foto: Jørgen Kirk / Ritzau Scanpix

Fødevarestyrelsen har været på besøg hos Bæks Konditori i Tarup Center i Odense og konstateret, at der ikke er gjort tilstrækkeligt rent. 

- Armatur på håndvask i bageri (som også anvendes af personalet i salgsafdelingen) fremstår med indtørrede belægninger af blandt andet dej og rødt fyld, lyder det fra Fødevarestyrelsen

Rengøringsholdet har ikke været her endnu, og de kommer hver dag og gør rent. Det er altid rent, når de har været her.

Personalet på Bæks Konditori i Tarup Center

Derudover er der fundet brunligt indtørrede belægninger og snavs på mange af bageriets redskaber. For eksempel er der fundet sorte og brunlige indtørrede belægninger på en stikdåse i konditorafdelingen og sort og brunt indtørrede belægning på noget gaffetape, der sidder på ydersiden af ovnen. 

Koster bageriet 15.000 kroner

Den er også gal i bageriets frostrum, hvor Fødevarestyrelsen også gjorde et fund, der ikke var helt, som det skulle være.

- Væggene i frostrummet fremstår med indtørrede brunlige og grønlige belægninger på samtlige fliser på flere vægge. Gummilisten og karmen på selve døren ind til frostrummet fremstår med brunlige indtørrede belægninger særligt omkring dørhåndtag, skriver Fødevarestyrelsen i kontrolrapporten. 

Ved de seneste fire kontrolbesøg har Bæks Konditori er det kun gået ned af bakke med rengøringen og smileyhumøret. Foto: Fødevarestyrelsen

Derudover bliver der også opbevaret delvist uemballeret smør på en hylde i trappenedgangen. Også her er der fundet indtørrede brunlige plamager og belægninger langs gummikanter på hylden. 

Som følge af den mangelfulde rengøring har Bæks Konditori fået en sur smiley og en bøde på intet mindre end 15.000 kroner.

Der er bare ikke blevet gjort rent endnu

I kontrolrapporten fra Fødevarestyrelsen bliver der gjort opmærksom på, at alle belægninger og snavsede overflader i bageriet ikke er fra den dags produktion. 

Alligevel kan Bæks Konditori fortælle, at der hver dag er rengøring, og at der hver tredje måned bliver gjort rent på lofter og på vægge. 

Læs også Bøde til fynsk konditori: Gamle madrester fundet på vægge, borde og redskaber

Men da Fødevarestyrelsen kom forbi bageriet sidst i maj, var der ikke rent nok. 

- De som møder ind og gør rent kommer først i eftermiddag, fortalte virksomheden under besøget. 

- Rengøringsholdet har ikke været her endnu, og de kommer hver dag og gør rent. Det er altid rent, når de har været her. 

Ekstra kontrol

Fødevarestyrelsens seneste visit hos bageren i Tarup Center var en ekstra kontrol, fordi den i midten af april ved ordinær kontrol heller ikke levede op til hygiejnestandarderne. 

Under besøget i april var der - ligesom nu - også tale om flere tilfælde af mørk snavsede belægning, der ikke var fra dagens produktion i bageriet. 

Læs også Otte ud af ti vælgere: Hønges EU-afbud er ikke i orden

Under besøget lovede personalet, at der ville blive rettet op på rengøringen, og de ville tage en snak med rengøringsfirmaet. 

Men alt tyder på, at der ikke er sket en tilstrækkelig forbedring. Fødevarestyrelsen skriver nemlig i den seneste kontrolrapport, at forholdet ikke er bragt i orden. 

Smiley-ordningen har eksisteret siden 2001 og giver med jævne mellemrum restauranter og caféer et mere eller mindre smilende ansigt eller en sur smiley. Sure smileyer medfører bøder, politianmeldelser eller fratagelse af registrering.

TV 2/Fyn har forsøgt at få en kommentar fra ejeren af Bæks Konditori, men uden held.

Se hele kontrolrapporten her.