Børn redder fugle fra at sidde fast i dåser: - Det vil vi helst ikke have sker

Plastik, cigaretskod og tomme flasker var blandt det, en 2. klasse og Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), fandt under Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

Både børn, borgmester og præsidenten for Danmarks Naturfredning var mandag ude med gribetængerne, da jagten gik ind på henkastet affald i Munke Mose i Odense.

- Vi starter vores årlige affaldsindsamling i dag. Hvert eneste år går vi netop ud og samler affald i naturen og finder desværre rigtig, rigtig meget, siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Sammen med elever fra 2. klasse på Hunderupskolen og borgmester Peter Rahbæk Juel (S) fandt hun blandt andet cigaretskod, plastikaffald og flaskekapsler. 

- Det, man typisk tager ud i naturen og nyder, efterlader alt for mange derude i stedet for at tage det med tilbage og finde en skraldespand, hvor det hører hjemme, forklarer Maria Reumert Gjerding. 

Elever vil hjælpe dyr 

For veninderne Julie, Naima, Liva og Ellen, der alle går i 2. b på Hunderupskolen, handlede dagen blandt andet om at beskytte parkens pelsede beboere. 

- Vi glæder os til det, for vi hjælper dyr, siger Naima Yanis.

Inden dagens affaldsindsamling håbede hun og de andre, at de ville finde mundbind og cigaretter og andet affald, der kan være farligt for dyrene. De satte pris på at blive klogere på skrald og hjælpe naturen. 

- Vi får meget mere at vide om skrald, siger Liva Victoria Steen Tastesen. 

Knivskarpe øjne 

Årets affaldsindsamling har i år fokus på takeaway-affald, der bliver smidt i naturen og bybilledet. Alligevel kom flere typer skrald med i borgmesterens pose. Han fandt blandt andet en shotflaske, der ifølge borgmesteren nok nærmere var henkastet end glemt. 

Derfor opfordrer han alle til at huske deres affald. 

- Der er rigtig mange, der bruger Munke Mose, parkerne og de grønne områder. Og så er der også mange dyr, der lever der. De skal jo ikke have cigaretskod og plastik og andre ting og sager, hvor de bor og risikerer at få det i maven, siger han. 

Med den årlige affaldsindsamling håber han, at eleverne bliver opmærksomme på problemet og fremover også vil hjælpe deres nærmeste med at huske skraldet. 

- Jeg kan se, at de har knivskarpe øjne og kan se de ting, der ligger der. Forhåbentlig får de også en bevidsthed om, hvad der skal være og ikke skal være i naturen, siger borgmesteren.

Ifølge Maria Reumert Gjerding er ønskescenariet, at der slet ikke er noget skrald, så Danmarks Naturfredningsforening årlige indsamlinger bliver unødvendige. Men det ser ikke ud til at ske lige foreløbig: 

- Sidste år fandt vi på en dag 20 ton, så vi er meget, meget langt fra den situation i dag. Så længe der er behov for at rydde op, vil vi rydde op.