Boremaskiner og biodiversitet: Børn byggede hoteller til bier og insekter

Der blev undervist i natur og insekter i Fruens Bøge til den internationale biodiversitetsdag.

Det kan virke farligt at give børn et stort stykke træ og en boremaskine i hånden og bede dem om at slå sig løs. Men der var mening med galskaben, da flere børn i samarbejde med deres forældre søndag borede huller i træstubbe.

Den 22. maj er det nemlig FNs internationale biodiversitetsdag, og det blev fejret i Fruens Bøge i Odense.

Her havde børn og deres familier mulighed for at fiske med net i Skovsøen, deltage i insektvæddeløb, spille naturbingo, samle kryb og kravl i insektglas og ikke mindst at bygge sit eget insekthotel.

Sidste aktivitet involverede netop træstubbe og boremaskiner, for et insekthotel er ikke noget med flere værelser, roomservice og lobby. Faktisk kan det laves ganske enkelt, ved at bore en masse huller ind i træstub.

Hårdt for armene

En af dem, der gav sig i kast med hotelbyggeriet på græsplænen i Odense er Malou Bundgård, og hun ved godt, hvilke dyr hun helst vil have flytter ind.

- Jeg tænker lidt på bier og andre slags dyr, der kan få planterne til at gro i vores have, siger hun.

Malou Bundgård klarede selv at styre boremaskinen, mens nogen af de lidt mindre børn måtte have hjælp fra deres forældre. Det gjorde dog hverken aktiviteten mindre underholdende eller mindre krævende.

- Det har gjort lidt ondt i armene, men det har også været sjovt, fortæller Alexander Møller, der glæder sig til, at der flytter insekter ind på hans hotel.

Sådan ser det ud, når man bygger et insekthotel.
Sådan ser det ud, når man bygger et insekthotel.
Foto: Ole Holbech

Man skal dog ikke frygte, at Fruens Bøge i fremtiden vil flyde over med insekter. Børnene fik selvfølgelig lov til at tage deres insekthoteller med hjem, med instrukser om, at træstubben skal stå solrigt og i læ. Så er det ellers bare at vente på, at insekterne flytter ind. 

Hvis du selv er blevet nysgerrig på biodiversitet, kan du få hjælp til at gøre din have mere bi-venlig her.