I det fynske folks tjeneste

Børge elsker huller i hegnet

Han er ikke enig i Odenses forandring, men forandret bliver den. Og nu har Børge Meibom omsat den heftige byggeaktivitet til kunst.

00:23

Odenses bymidte er fyldt med byggeaktivitet. Og de fleste glæder sig til det er overstået, så man enten kan slippe for vejarbejde eller bruge de nye områder. Men Kunstner Børge Meibom elsker byggehegnene i sig selv. For de har givet stof til en helt ny udstilling. Video: Alex Syrik

Kunstner Børge Meibom har ladet sig inspirere af byens heftige byggeaktivitet Foto: Alex Syrik

1 af 2

Odense-kunstneren Børge Meibom har gået mange ture langs byggepladserne i Odenses midtby og samlet inspiration fra en by i forvandling.

- Her er for eksempel spidsen af et søm. Det er i princippet nok for mig.

Børge Meibom er stoppet op ved et kighul gennem de mange byggehegn og gør opmærksom på et søm, der titter frem på bagsiden af en træplade.

Jeg har det sådan set godt med, at byen bliver forvandlet. Men jeg har det dårligt med, at man aber efter andre storbyer

Børge Meibom, kunstner, Odense

Det er detaljerne, han går efter. Interessante former og skyggevirkninger fremfor dyre bygninger.

Kunst handler om følelser

Børge Meibom har igennem foråret og sommeren omsat inspirationen til en udstilling på Fyns Grafiske Værksted. Der kan man nu se værkerne, der er skabt på pap-plader og siden overført med tryksværte til papir - sort tryksværte, vel at mærke.

- Der er ikke noget galt med farver. De er fantastiske, men sort og hvid er jo også farver. Kunst handler om at udtrykke følelser, og det kan man lige så godt gøre med sort og hvid.

Børge Meiboms grafiske værker fra byens forandring er helt i sort, hvid og gråtoner. Foto: Alex Syrik

Odense skal ikke abe efter

På mange af værkerne kan man fornemme byggehegnene, der har indrammet små detaljer og linjer på byggepladserne.

Et sort rør på en hvid baggrund eller det fintmaskede net af metalgitre foran hinanden. Enkelte steder kan man genkende bygninger som for eksempel domkirken og Sct. Albani Kirke.

Selvom byens hastige forandring har givet næring til Børge Meiboms udstilling, er det ikke den forandring, han selv havde ønsket sig.

- Jeg har det sådan set godt med, at byen bliver forvandlet. Men jeg har det dårligt med, at man aber efter andre storbyer. Jeg kunne egentlig godt have set Thomas B. Thriges Gade for mig som en rigtig smuk boulevard med store flotte træer. 

Læs også Revanche: Endelig kom 106-årige Kaja på værtshus

Boulevarddrømmen fik ikke lov at leve, men til gengæld kan Børge Meibom nu omsætte andres byindretningsdrømme til sin grafik.

- Jeg synes, det er foretagsomhed. Der er så meget energi i det, og det skal der være i grafikken også.

Udstillingen 'Et kik gennem hullet i hegnet til det ny city' kan ses på Fyns Grafiske Værksted indtil 28. september.

Læs også En verden udenfor: Vuggestuebørn får kighul