Borgerlig kritik af Kollerup: Ikea styrer selv genåbning

Flere borgerlige politikere kritiserer erhvervsministeren for at blande sig i Ikeas genåbning af deres varehuse i hele landet, herunder det i Odense.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har varslet, at han vil "følge op" på sagen om Ikea, der mandag åbnede alle sine varehuse I Danmark - herunder varehuset i Odense - selv om ministeren har anbefalet virksomheder som Ikea at holde lukket grundet coronakrisen.

Det møder kritik fra blandt andre De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, Liberal Alliance-leder Alex Vanopslagh og den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Altså en virksomhed har frivilligt haft lukket. Forberedt sig på at åbne med alle tænkelige hensyn - og det er så et problem? Det her begynder at ligne noget, jeg ikke kan lide ..., skriver Pape på Twitter.

Regeringen bør lade sig inspirere

På Facebook spørger Vanopslagh, hvad ministeren har gang i.

- Det er uholdbart at have en minister for erhvervslivet, der siger til forretninger, der gerne må åbne, at de helst ikke skal gøre det, skriver han blandt andet og kommer med en opfordring til ministeren:

- I stedet for at have en regering, der skælder ud på og moraliserer over for virksomheder, der kan tænke selv og finde egne løsninger på udfordringer, så bør regeringen måske snarere lade sig inspirere:

- Storcentre og andre, der er (politisk påbudt) lukket, skal have lov til at åbne, hvis bare de lever op til klare og tydelige sundhedsfaglige retningslinjer for, hvordan man må åbne.

- Jeg savner en regering og en erhvervsminister, som har tillid til danskerne og danske virksomhederne, skriver Vanopslagh.

Intet konkre påbud

Den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blander sig også i debatten.

- De blev ikke tvunget til lukning. Åbner igen. Følger sundhedsmæssige forskrifter. Ministeren kan ikke lide det.

- Hvor er vi på vej hen? Skal borgere og erhvervsliv pejle efter ministres fornemmelser eller landets lovgivning? Pas nu på!, skriver Løkke på Twitter.

Ikea har forsvaret åbningen med, at der ikke har været noget konkret påbud om at holde lukket, at man i flere uger frivilligt har haft lukket, og at man i forbindelse med åbningen har indført en række corona-foranstaltninger.

Eksempelvis er der en maksimumkapacitet i varehusene, afstandskrav og håndsprit overalt.