Borgmester truede med at droppe to nye forvaltninger under langvarigt konstitueringscirkus

Flere kilder med førstehåndsviden fra konstitueringsforhandlingerne i Odense i dagene efter valget fortæller til TV 2 Fyn, at tanken om en rådmandspost til Enhedslisten var så uspiselig for Peter Rahbæk Juel og flere af de øvrige konstitueringspartier, at de overvejede at droppe de to nye forvaltninger.

- Der var et dybt politisk ønske om, at vi skulle styrke vores klimaindsats og vores sundhedsindsats.

Sådan sagde Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) to dage efter kommunalvalget i et interview til TV 2 Fyn om opfindelsen af to nye forvaltninger og to nye rådmandsposter for henholdsvis sundhed og klima.

En opfindelse, som borgmesteren – lidt overraskende – lancerede morgenen efter valget, uden at forvaltningerne og de to nye rådmandsposter var blevet omtalt med et eneste ord i løbet den fire uger lange valgkamp. 

De to nye forvaltninger blev siden mødt af krads kritik fra en af landet førende eksperter i offentlig økonomi, professor Per Nikolaj Bukh.

Nu viser det sig, at borgmesteren undervejs i forhandlingerne overvejede at parkere de to milliondyre forvaltninger, fordi han og de øvrige partier i konstitueringskredsen under ingen omstændigheder ønskede at give Enhedslisten en rådmandspost. 

En post, der ellers var blevet gjort mulig for Enhedslisten efter partiet forrige søndag indgik en aftale med Venstre, der ville udløse en rådmandspost til Enhedslistens spidskandidat Reza Javid.

Uspiseligt

Ifølge flere kilder med førstehåndsviden fra konstitueringsforhandlingerne på rådhuset i Odense i dagene efter valget var tanken om en rådmandspost til Reza Javid så uspiselig for Peter Rahbæk Juel – og flere af de øvrige konstitueringspartier - at de truede med at vende tilbage det oprindelige styre i byen med kun fem forvaltninger og i stedet etablere to såkaldte særudvalg - paragraf 17, stk. 4-udvalg – til at håndtere politik-områderne sundhed og klima, indtil en eventuel re-konstituering til næste år kunne bane vejen for dannelsen af to regulære forvaltninger inden for klima og sundhed. 

I givet fald ville den model betyde, at der alligevel ikke var plads i rådmandskabalen til socialdemokraternes Tim Vermund, der var udset til at blive klimarådmand, og de konservatives Tommy Hummelmose, der står til at blive sundhedsrådmand fra årsskiftet.

Årsagen til modstanden mod Enhedslisten bunder i, at partiet var en del af konstitueringsaftalen efter valgnatten. Men fem dage senere, om søndagen, valgte Enhedslisten at springe fra aftalen og i stedet alliere sig med Venstre. 

En aftale, der efter valgmatematikken udløste en rådmandspost til Reza Javid og placerede Venstre som tredjevælger og dermed adgang til den radikale Susanne Crawleys elskede børn- og ungeforvaltning. 

Men de tilbageværende partier i konstitueringen, Socialdemokratiet, SF, Konservative, Radikale og Nye Borgerlige, ville under ingen omstændigheder belønne Enhedslisten med en rådmandspost efter partiets aftalebrud.

Efter flere dages intense forhandlinger valgte Enhedslisten at droppe aftalen med Venstre mod en plads i det magtfulde Økonomiudvalg. 

Dermed var borgmesterens kabale fra valgnatten med syv forvaltninger og ekstra poster til Vermund og Hummelmose tilbage på sporet.

TV 2 Fyn har forsøgt at få borgmester Peter Rahbæk Juel til at forklare, hvorfor han var klar til at sætte de to nye forvaltninger på pause for at stække Enhedslisten, når nu klima og sundhed angiveligt har behov for markant mere politisk og administrativt fokus. 

Men borgmesteren meddeler, at han ikke ønsker at kommentere på indholdet af fortrolige forhandlinger.