Borgmesters håndtering af letbane-strid møder kritik: - Den her åbenhed skal på banen nu

En strid mellem Odense Letbane og entreprenørfirmaet Comsa kan få store økonomiske konsekvenser for Odense Kommune, og det får byrådsmedlem Araz Khan og Venstre til at rejse kritik. De mener ikke, borgmesteren har været åben nok om konflikten.

Opdatering
Artiklen er opdateret med reaktioner fra Odense borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), som i første omgang havde afvist at kommentere på historien.

I weekenden kom det frem, at Odense Letbane er havnet i en økonomisk strid med Comsa, der er hovedentreprenør på projektet. 

Det spanske entreprenørfirma har rejst et "væsentligt ekstrakrav", og det kan have store konsekvenser for letbanens budget. Kravet er nemlig større, end de reserver Odense Letbane har sat til side. 

Det får nu byrådsmedlem Araz Khan (V) og Venstre til at rejse kritik af borgmester Peter Rahbæk Juel (S). De mener ikke, at borgmesteren har informeret ordenligt om de problematikker, letbanen står over for.  

- Jeg synes, det er dybt kritisabelt, at det er jer medier, der skal bringe oplysningerne, og det er jer, der skal finde frem til det her, i stedet for at man allesammen har været informeret som byens ledelse. Jeg synes, den her åbenhed skal på banen nu, siger Araz Khan til TV 2 FYN.

Tid til revidering

Araz Khan mener, at de økonomiske problemer med letbanen, vil få store konsekvenser for andre områder i Odense Kommune. 

- Hver eneste krone man overskrider de her reserver med, skal i stedet findes inden for indeværende budget. Og det betyder, at pengene skal tages fra nogle andre, siger Araz Khan.

Han har længe været imod at indlede en anden fase af letbaneprojektet. Med den nye oplysninger om økonomiske problemer opfrodrer han derfor andre politikere til at tage stilling til projektets fremtid.  

- Det her gør bare yderligere, at os 29 politikere, der sidder i Odense byråd bør og skal spørge sig selv, om ikke man skal tage stilling til det her nu. Så når borgerne går til valg, så vælger de ud fra, om man vil have en etape to eller ej. For det fylder meget hos odenseanerne, fortæller Araz Khan. 

Tiltro til letbanen

Borgmester Peter Rahbæk Juel (S) afviser fuldstændig angrebet fra Venstre, som han kalder "grundløse beskyldninger".

- Jeg er på lige fod med økonomiudvalget, hvor Venstre også er repræsenteret, orienteret om, at Odense Letbane forventer at holde sig inden for budget og tidsplan. Det er alene Odense Letbane, der har ansvaret for at orientere politikere og offentlighed om relevante aspekter at letbanebyggeriet, siger Peter Rahbæk Juel til TV 2 Fyn.

Han understreger, at han har fuld tillid til Odense Letbanes kommunikation og information til kommunens Økonomiudvalg.

- Jeg har tillid til, at de informerer os, når det er nødvendig, og hvis der er udfordringer af en karakter, der er relevant for Økonomiudvalget at kende til. Ligesom de har gjort gennem hele anlægsfasen. Derfor vil jeg opfordre Venstre til at holde hovedet koldt - også selvom kommunalvalgkampen er gået i blodet, siger borgmesteren.