I det fynske folks tjeneste

Borgmestre: Ghetto-udspil skal mere end rive bygninger ned

Odenses borgmester inviterer statsministeren til Vollsmose i forbindelse med et kommende ghetto-udspil.

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) inviterer statsministeren en tur til Odense for at møde nogle af Vollsmoses succeshistorier. Foto: Alexander Aagaard

Ghettoer skal afvikles helt, og nogle steder skal bygninger rives ned, fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mandag i sin nytårstale.

At rive bygninger ned kan være et nyttigt redskab, mener flere borgmestre i kommuner med ghettoer. Men nedrivning må ikke stå alene, når statsministeren inden længe er klar med et nyt ghetto-udspil.

Sådan lyder det blandt andre fra Odenses borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel. I Odense er området Vollsmose blandt andet på ghetto-listen. 

Læs også Ny liste: Fyn har fortsat to ghettoer

- Det er vigtigt at have nedrivning som et værktøj. Der er blandt andet vedtaget planer i Vollsmose, hvor en række bygninger skal rives ned for at gøre plads til bedre infrastruktur og en mere varieret boligform.

- Men det kan ikke stå alene, siger han og peger på, at tiltag, som skal få flere i job er vigtige:

- Derfor vil jeg gerne invitere Lars Løkke til at komme til Vollsmose, så han kan prøve at møde nogle af de mennesker, som det faktisk er lykkes at få i job, men også nogle af dem, der har det svært.

Regeringen offentliggjorde i december sin liste over ghettoområder i Danmark. Odense har to områder på ghetto-listen. 

Læs også Markant stigning i ungdomskriminalitet i Vollsmose

- Nedrivning ikke en løsning 

En anden kommune på listen er Sønderborg, hvor området Nørager/Søstjernevej betegnes som en ghetto. Sønderborgs borgmester, Erik Lauritzen (S), mener ikke, at nedrivning er en løsning i hans by.

- Kommunerne skal have nogle andre redskaber til at kunne boligplacere nye tilflyttere mere bredt. Men jeg ser ikke, at det er en løsning bare at rive nogle boligområder ned, siger han.

I Vejle var Finlandsparken i december igen med på ghetto-listen. V-borgmester Jens Ejner Christensen roser statsministeren for at ville afvikle ghettoerne.

- Når der er børn, der kommer i skole og ikke kan tale dansk, så har vi et problem, som vi skal tage os af. Det kan vi ikke være bekendt ellers, siger han.

Læs også Boligselskaber: Ghettoliste giver misvisende billede

At rive bygninger ned er dog en drastisk løsning for Vejle, og han peger på, at der er brug for flere andre tiltag.

- Vi har ret god held med at få nogle af områderne moderniseret og bruge de greb, som ikke er at jævne med jorden, siger Jens Ejner Christensen. 

 Her er regeringens liste over ghettoområder

22 danske boligområder er på regeringens liste over ghettoområder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blæste i sin nytårstale til angreb på parallelsamfund i de udsatte boligområder, som regeringen omtaler som ghettoer.

Regeringen har en ghettoliste over udsatte boligområder. For at komme på listen skal et boligområde have mindst 1000 beboere og opfylde tre af fem følgende kriterier:

* Mere end 40 procent af beboerne mellem 18 og 64 år har ikke tilknytning til enten arbejdsmarkedet eller en uddannelse. Det udregnes som et gennemsnit over de seneste to år.
 * Mere end 50 procent af beboerne er indvandrere eller efterkommere fra ikke-vestlige lande.
 * Mere end 2,7 procent af beboerne over 18 år er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer. Det udregnes som et gennemsnit af de seneste to år.
 * Mere end 50 procent af beboerne i alderen 30 til 59 år har højst en grunduddannelse. Personer med ikke oplyst uddannelsesniveau tælles med.
 * Boligområdets indkomst skal være væsentligt lavere end resten af regionens. Det måles ved at tage den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere i alderen 15 til 64 år, som ikke er under uddannelse. Den skal være mindre end 55 procent af gennemsnittet for samme gruppe i regionen.

Her kan du se områderne, der er på regeringens ghettoliste fra december:
 * Mjølnerparken, København
 * Gadelandet/Husumgård, København
 * Tingbjerg/Utterslevhuse, København
 * Bispeparken, København
 * Tåstrupgård, Høje Taastrup
 * Gadehavegård, Høje Taastrup
 * Agervang, Holbæk
 * Ringparken, Slagelse
 * Motalavej, Slagelse
 * Lindholm, Guldborgsund
 * Solbakken, Odense
 * Vollsmose, Odense
 * Nørager/Søstjernevej m.fl., Sønderborg
 * Stengårdsvej, Esbjerg
 * Korskærparken, Fredericia
 * Sundparken, Horsens
 * Munkebo, Kolding
 * Skovvejen/Skovparken, Kolding
 * Finlandsparken, Vejle
 * Bispehaven, Aarhus
 * Skovgårdsparken, Aarhus
 * Gellerupparken/Toveshøj, Aarhus
Kilder: Transport- og Bygningsministeriet.