I det fynske folks tjeneste

Borgmestre vil sætte ind over for brændeovne

Borgmestrene i landets tre største byer vil slukke brændeovne i områder med megen partikelforurening, hvor der samtidig er mulighed for fjernvarme eller naturgas.

Hyggeligt ser det ud, men sundt er det ikke. Foto: Masoud Jafari Pouia

Opdatering

 • 29. feb 2020 kl. 11:58 Artiklen er opdateret med udtalelser og interview med Peter Rahbæk Juel.

Odense Kommunes borgmester Peter Rahbæk Juel (S) ønsker sammen med sine socialdemokratiske kolleger i landets to andre storbyer, København og Aarhus, at få mulighed for at forbyde brændeovne, skriver avisen Danmark.

Ønsket kommer efter Socialdemokraterne i 2018 foreslog, at kommuner skal have mulighed for at forbyde brændeovne i områder med megen partikelforurening, hvor der samtidig er mulighed for fjernvarme eller naturgas. 

Læs også Udbygger varmeanlæg ved Facebook: Grøn varme til 12.000 fynske hjem

- Det er vigtigt, at vi som kommune har værktøjerne til at skride effektivt ind, når vi ved, at partikelforurening skaber sygdom og overdødelighed, siger Peter Rahbæk Juel til avisen Danmark.

Peter Rahbæk Juel fortæller til TV 2/Fyn, at man i Odense er i gang med at måle luftforureningen for at få et sikkert mål for luftkvaliteten i byen.

- Jeg er sikker på, at der er nogen steder, hvor det ikke er et problem, at der er brændeovne. Og jeg føler mig overbevist om, at der er andre steder, hvor vi skal være restriktive for at sikre sundheden, siger borgmesteren.

Artiklen fortsætter under interviewet med Peter Rahbæk Juel ...

02:11

Peter Rahbæk Juel: - Vi vil have mulighed for at bestemme, hvor i byen der må være brændeovne uden filter. Video: Masoud Jafari Pouia

Luk video

Borgmestrene bakker samtidig op om S-regeringens oplæg til et lovforslag om en ejerskifteordning, hvor boligkøbere tvinges til at udskifte ældre brændeovne.

Forslaget er sendt i høring frem til 3. marts, og det er planen, at ordningen skal træde i kraft i 2021.

De ældre brændeovne udleder omkring fem gange så stor en partikelmængde som nye, men partikeludledningen fra en ny brændeovn er stadig 20 gange større end fra en gammel lastbil, som er forbudt i miljøzoner i byerne.

I Odense har stort set hele kommunen adgang til billig fjernvarme. Men alligevel er der ifølge en opgørelse fra 2018 12.000-13.000 brændeovne i kommunen, skriver avisen Danmark.

Byrådet har afsat penge til at kortlægge luftforureningen i kommunen fra i år, og det arbejde er så småt begyndt. Resultatet vil være afgørende for, hvor og om borgmesteren vil benytte sig af en mulighed for at forbyde brændeovne i specifikke områder.

Læs også Fynske elever betaler 14.000 kroner - regeringen vil stoppe dyre studieture

- Er der steder, hvor vi kan se, at luftkvaliteten er ringe, vil jeg ikke tøve med at reagere. Det skylder vi de mennesker, der er ofre for luftforureningen, siger Odense-borgmesteren til avisen.

Minister vil tvinge boligkøbere til at udskifte brændeovne

Opdateret: Dødstal er præciseret

 

Køber man et hus, der har en brændeovn fra før 2003, skal den skiftes inden for et år, foreslår miljøminister.

 

Boligkøbere skal forpligtes til at udskifte gamle brændeovne. Det siger miljøminister Lea Wermelin (S) til JydskeVestkysten.

 

Inden for 12 måneder efter et huskøb skal brændeovnen være udskiftet, hvis den er fra før 2003, lyder forslaget fra ministeren. Ellers kan der vanke bøde.

 

- Vi ved, at brændeovnene står for en stor del, og at de partikler, de udleder, giver hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser. Pointen med forslaget er at tage de første skridt mod renere luft herhjemme, siger Lea Wermelin til mediet.

 

Både Enhedslisten og SF har tidligere foreslået en lignende ordning.

 

Partierne vil sætte ind på området, fordi brændefyring i Danmark står for størstedelen af partikelforureningen fra danske kilder.

 

Særligt de ældre modeller fylder i regnskabet, da de udleder op mod fem gange så mange partikler som nyere brændeovne.

 

"Ved modelberegninger udført af DCE, Nationalt center for Miljø og Energi, er det estimeret, at cirka 550 for tidlige dødsfald i Danmark skyldes træfyring, idet det forudsættes, at alle typer af partikler, uanset størrelse og kemiske sammensætning, har samme effekt som fine partikler, hvor der er vist en klar sammenhæng med for tidlige dødsfald. Antal for tidlige dødsfald totalt forårsaget af al luftforurening i Danmark er senest beregnet til ca. 3.750 årligt", skriver Brændefyringsportalen, som hører under Miljø- og Fødevareministeriet.

 

Miljøministeren lægger i forslaget op til, at Miljøstyrelsen skal føre tilsyn med, hvorvidt boligkøbere lever op til reglerne. Gør de ikke det, kan det mærkes på økonomien.

 

- Der kan komme sanktioner og gives bødeforlæg på 5000 kroner, siger Lea Wermelin til mediet.

Miljøministeriet har tidligere vurderet, at der er omkring 200.000 brændeovne i Danmark, som er fra før 1995.

 

Regeringen forventer, at hvis lovforslaget træder i kraft, vil 12.000 brændeovne blive udskiftet alene det første år som følge af den nye ordning.

 

Kilde: Ritzau

Se mere

Peter Rahbæk Juel håber, at odenseanerne i mellemtiden vil bruge den skrotningsordning, der resten af året giver borgerne 2.000 kroner til skrotning af brændeovne fra før 1995. 

Han håber også, at den fynske virksomhed Exodraft får held til at sælge sine partikelfiltre til brændeovne.

- Jeg forestiller mig, at de, der bruger brændeovne i Odense, for det meste gør det for hyggens skyld. Men det er ikke så hyggeligt, når man ser på de sundhedsmæssige risici og de 400 dødsfald, der årligt kan ledes tilbage på partikelforurening fra brændeovne. Når vi har den viden, ser jeg det også som en bunden opgave at komme i gang med at omstille samfundet på en god og social ordentlig måde, så vi kan få alle med, siger Peter Rahbæk Juel til avisen Danmark.

Fakta: Der står 700.000 brændeovne i danske hjem

S-regeringen vil forpligte danskerne til at skrotte brændeovne fra før 2003, når de køber ny bolig.
Regeringen vil udfase gamle brændeovne, der sender skadelige partikler ud i luften.

 

Læs om udspillet her:

 • Boligkøbere forpligtes til at udskifte gamle brændeovne til en nyere model inden for 12 måneder, hvis de køber en bolig med en brændeovn fra før 2003.
 • Hvis der er tvivl om alderen på brændeovnen, skal der indhentes en erklæring fra skorstensfejeren.
 • Det er Miljøstyrelsen, der skal stå for kontrollen. Hvis man ikke overholder reglerne, kan det udløse et bødeforlæg på 5.000 kroner.
 • Det skønnes, at der er cirka 700.000 brændeovne i Danmark. Det gør Danmark til et af de lande, der har flest brændeovne per indbygger.
 • Brændefyring står for størstedelen af udledningen af skadelige partikler fra kilder i Danmark.
 • Partiklerne er med til at forårsage kortere levetid og øge risikoen for alvorlige sygdomme.
 • Regeringen forventer, at der vil blive udskiftet 12.000 brændeovne det første år med den nye ordning.
 • Over en periode på ti år forventes der at blive tale om udskiftning af 55.000 ovne.
 • Det vil betyde 6000 ton færre partikler over en periode på ti år.
 • Kakkelovne, masseovne, antikke brændeovne og åbne pejse vil blive undtaget fra ordningen.
 • Lovforslaget er i høring frem til 3. marts 2020.
 • Det er planen, at ordningen skal træde i kraft i 2021.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, avisen Danmark

Se mere

Prisen på filtre kan halveres

Filtrene fra Exodraft kan fjerne 95 procent af partiklerne fra forbrændingen, og Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, mener, at det bør være ved lov at at anvende partikelfiltre i brændeovne.

Et filter fra Exodraft koster i øjeblikket 14.000 kroner, men virksomheden regner med, at prisen vil falde til 7.000-8.000 kroner, hvis efterspørgslen øges.

- Selv moderne brændeovne udsender ganske mange partikler, og derfor er det formentlig nødvendigt med et filter. Det er fornuftigt, vi får lavet regler, for der er menneskeliv på spil her. Derfor kan vi godt tillade os at have forventninger til, at der sker noget, siger Jacob Bundsgaard, og mener, at det kan kun være brændeovnsejeren, der skal betale regningen.

Frank Jensen, overborgmester i København, ser hellere, at brændeovne udfases, fordi filtrene kun reducerer partikeludledningen og ikke kan fjerne den helt.

Læs også Ny forening vil forhindre Fyn-Als-forbindelse

- Der er ingen grund til, at vi tillader den mindste forurening fra brændeovne i områder, hvor vi har god, klimavenlig fjernvarme, siger han til avisen Danmark.

Frank Jensen har tidligere foreslået, at den nuværende skrotningsordning hæves til 5.000 kroner per brændeovn, og at der samtidig kommer forbud mod at etablere nye brændeovne i boliger med adgang til fjernvarme.