I det fynske folks tjeneste

Børn møder ikon: Thomas Tog er i byen

I bededagsferien gæster Thomas Tog og et par af hans venner Danmarks Jernbanemuseum i Odense - til stor glæde for børnene.

00:39

Det var muligt at få en tur i Thomas Tog eller i en af vognene, han trak efter sig. Video: Alexander Aagaard

Børn med store øjne kigger forventningsfulde på en af TV-skærmens helte, der pludselig har indfundet sig i den virkelige verden. Thomas Tog - det blå, smilende tog fra øen Sodor i Wales, som kører rundt med sine togvenner - er på besøg hos Danmarks Jernbanemuseum. Til stor glæde for de besøgende børn. 

- Dét sjovt. Jeg glæder mig til køre med ham, siger Sara Hessellund, der står klar til at køre en tur med Thomas sammen med sin mor og lillebror. Det er tredje år i træk, hun får en tur med Thomas. 

Travlhed på museet

Selvom det er tiende år i træk, at det populære blå tog med det ikoniske ansigt er forbi Danmarks Jernbanemuseum, så er det langt fra gået af mode. Tværtimod.

Læs også Duften af ouzo og sur rygsæk: Velkommen i Drømmenes Kupé

Flere tusinde har gennem årende kigget forbi for at hilse og ikke mindst køre med Thomas Tog i bededagsferien. Sådan var det også i år, hvor der fredag var over 5500 gæster forbi på museet. Lørdag var der også godt med mennesker omkring Thomas Tog.

Projektleder på Jernbanemuseet Gitte Van Deurs har et bud på, hvorfor det bliver ved med at trække folk til: 

- Dels så er det facinerende, at man kan se det lokomotiv, man har læst om eller set i en tegnefilm, at han pludselig er der lyslevende, siger hun. 

På Jernbanemuseet er de frivillige, på trods af travlheden, også glade for hvert år at få besøg og det smilende tog. 

- Det er nogle meget hektiske, meget intense dage, men det er også nogle dage, hvor vi er glade, når vi går i seng, fordi vi kan se, at folk har haft en god dag her, siger Gitte Van Deurs.

Læs også De går i skole på Danmarks Jernbanemuseum

Ejer gennem 37 år

Hovedpersonens ejer hedder Mike Pearce. Han har haft toget i over 37 år og arbejdede allerede på lokomotivet dengang, det stadig kørte . Siden købte han det og byggede det om til Thomas Tog.

- Det er hårdt arbejde. Jeg står meget tidligt op om morgenen for at få gang i ilden, gøre toget rent og give det olie. Det er ikke kun glamour og fis og ballade. Det er hårdt arbejde, men jeg nyder det meget, fortæller han på engelsk med brittisk accent. 

Første gang, man stødte på Thomas Tog, var i 1946. Den vedvarende begejstring for det ikoniske lokomotiv -ikke bare her i landet, men i hele verden, - varmer hos føreren .

- Det har aldrig været mere populært. Millioner af børn har set det, og det giver dem en masse glæde, fortæller han.  

Thomas Tog kører sidste dag på Jernbanemuseet søndag.