I det fynske folks tjeneste

Bortvist ryger anker dom til landsretten

Et sug i en cigaret uden for et anvist rygeområde. Mere skulle der ikke til, før Svend Jørgensen blev bortvist af sin arbejdsgiver gennem 31 år.

Svend Jørgensen har valgt at anke en byretsdom, der i januar gav Orana A/S ret i, at det var ok at bortvise ham for at ryge i arbejdstiden.

59-årige Svend Jørgensen har valgt at anke en dom fra januar, der gav hans arbejdsgiver, Orana A/S, medhold i, at det var i orden, at de bortviste ham, fordi han havde overtrådt et rygeforbud.

Svend Jørgensen har hele tiden indrømmet sin fejl. Han tændte en cigaret uden for virksomhedens anviste rygeområde, selvom han vidste, at der var rygeforbud på området. Men at den forseelse skulle koste en bortvisning, kom bag på lagermanden fra Rynkeby. Han mener, at afgørelsen er principiel, og derfor anker han nu byrettens dom:

- Hvis virksomheder får rettens ord for, at de kan straffe ansatte så hårdt for at begå selv små forseelser, så er det da principielt – og derfor tager vi sagen videre i systemet, siger han.

Med bortvisningen mistede Svend Jørgensen både retten til seks måneders varsel og tre måneders fratrædelsesgodtgørelse. Det er en urimelig sanktion, mener advokat og souschef i Frie Funktionærers juridiske afdeling Rune Henneberg, der også pointerer, at byretsdommen strider mod normal retspraksis. 

- Når der som i denne sag ikke er givet en skriftlig advarsel forud for bortvisningen, er det ord mod ord, og det falder normalt ud til arbejdstagerens fordel. Det gjorde det ikke denne gang, og blandt andet derfor er jeg uenig i afgørelsen, forklarer Rune Henneberg fra Frie Funktionærer.

Det var den 15. januar i  år, at Orana A/S blev frifundet ved byretten i Odense.