Brian demonstrerede mod ny aftale: - Det er noget skrot

Kommunerne havde krævet 5,5 milliarder kroner, men fik 150 millioner i ny aftale. Derfor var Brian Holst fra Jylland taget til Odense for at demonstrere.

På Flakhaven i Odense var en større gruppe mennesker mødt op for at demonstrere mod den aftale om kommuners økonomi, som regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) for nylig har indgået. 

Det er Handicapinitiativet, der har arrangeret demonstrationerne i Odense, København, Aarhus og Aalborg. 

Og blandt de fremmødte var Brian Holst fra Brejning i nærheden af Vejle.

- Det er noget skrot, lyder vurderingen fra førtidspensionisten.

- Vi bliver overhovedet ikke hørt. Vi kan råbe op alt det, vi vil, fortæller han.

I aftalen får kommunerne 1,5 milliarder kroner ekstra til fysiske rammer som for eksempel skoler, veje og daginstitutioner. 

Derudover får kommunerne også 1,5 milliarder kroner ekstra til det stigende pres på velfærden, - men de penge giver ikke bedre velfærd, fordi de skal dække de udgifter, som kommer på grund af flere ældre og flere sundhedsudgifter.

Udover det havde kommunerne spillet ud med et ønske om 5,5 milliarder kroner ekstra over tre år øremærket til det specialiserede område, men måtte nøjes med 150 millioner kroner.

Rådmand kalder aftale 'skidt'

Odenses ældre- og handicaprådmand, Søren Windell (K), var også til stede ved dagens demonstration foran rådhuset i Odense.

- Jeg synes, det er en rigtig skidt aftale. Det er dejlig at se den modstand, borgere med handicap i dag viser, siger Søren Windell. 

Han fortæller at det specialiserede socialområde er presset på økonomien - ikke kun i Odense, men stort set alle kommuner.

- Vi havde virkelig håbet på, at regeringen den her gang tog ansvar og fik lavet en god aftale, der gav flere penge til kommunerne, så vi kunne løfte det her område mere, siger rådmanden.

- Vi har jo løftet det i Odense, men det har vi på bekostning af andre. Nemlig de ældre, der har betalt rigtig meget for det her. 

Social- og ældreminister Astrid Kragh (S) var torsdag i samråd om netop kommuneaftalen. Her fastholdt ministeren, at kommuneaftalen sikrer velfærden, selv om der ikke er afsat øremærkede penge til det specialiserede område.

- Jeg er helt med på, at det er svært at være borgmester og drive kommune. Det er der alle steder - nogle steder er det sværere end andre. Derfor har denne regering også gennemført en udligningsaftale, som flytter 1,4 milliarder fra de kommuner, der er bedst stillet, til de kommuner, der har det sværest, siger Astrid Kragh.

For Brian Holst er den kommunale service dog ikke god nok. Og han fortsætter arbejdet for at få flere penge til kommunerne. 

- Jeg er en af dem, der kæmper og kæmper. Jeg giver sgu aldrig op, siger han.


Oversigt

    Oversigt