Brokhoved eller ej? Nu er der dom i skolelærersag

Onsdag er der faldet dom i sag om den fynske skolelærer Erik Schmidts advarsel. Retten har frifundet kommunen og dømt lærerforeningen.

Onsdag formiddag er der faldet dom i Erik Schmidt-sagen.

Retten i Odense har idømt Danmarks Lærerforening at betale en del af sagens omkostninger - 100.000 kroner og frifundet Odense Kommune.

Med dommen er der sat et punktum for et foreløbig mere end tre års langt tovtrækkeri. 

Det hele drejer sig om skolelæreren Erik Schmidt, der i 34 år arbejdede på Agedrup Skole. I foråret 2014 fik han pludselig en advarsel af sin skoleleder, Mohammed Bibi, for at have 'udvist negativ attitude og negativ adfærd'.

Med hans egne ord fik han advarslen, fordi han på et lukket lærermøde havde udtrykt, at ledelsen ikke inddrog lærerne i tilstrækkelig grad og udøvede lukket ledelse.

Det fik Erik Schmidt til at tage en stor beslutning. 

- Ved udsigten til at få en advarsel på min skole, hvor jeg havde været i 34 år uden så meget som en uformel henstilling, sagde jeg min stilling op og anlagde sammen med Danmarks Lærerforening sag mod Odense Kommune for uretmæssigt at give en advarsel, sagde Erik Schmidt til TV 2 /Fyn tidligere i år. 

Men Odense Kommune ville ikke lade Erik Schmidt afprøve, om advarslen blev givet på et lovligt grundlag. Kommunen har derfor ved tre forskellige retslige instanser forsøgt at få afvist sagen med det argument, at Erik Schmidt ikke længere er ansat i kommunen, og derfor ikke har 'retlig interesse i at afprøve sagen'.

I første omgang afviste Odense Kommune at afprøve advarslen ved et tjenstligt forhør, og derfor valgte Erik Schmidt at tage sagen videre til byretten i Odense, hvor han fik medhold fra to ud af tre dommere i, at han havde en retlig interesse i at afprøve sagen om advarslen.

Odense Kommune kærede sagen til landsretten, der besluttede, at Erik Schmidt skal have mulighed for at afprøve advarslens gyldighed - og måske endda få den trukket tilbage. 

Lærernes forventninger

Næstformanden i Odense Lærerforening, Dennis Vikkelsø, forventede egentlig, at dommen faldt ud til den fynske lærers fordel. Men han mener, at det egentlige spørgsmål er: Hvilke konsekvenser får dommen for det at være ansat i Odense Kommune?

- Det må indskærpes overfor lederne i Odense Kommune, hvordan man skal håndtere sådanne sager på interne møder. Altså at medarbejdere i Odense Kommune har lov til at være kritiske overfor de tiltag, der er i kommunen, siger næstformanden i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Vi tror næsten, at Odense Kommune inderst inde må håbe, at de taber. For hvis det, der er kommet frem under retsmøderne, er berettiget til at udløse en advarsel - altså en tjenstlig sanktion - så får det nogle konsekvenser for, hvordan man kan agere som ansat i Odense Kommune og offentligt ansatte i hele landet. 

Odense Lærerforening har inviteret alle interesserede til "Bobler eller gravøl" klokken 16 i kredsens lokaler - det bliver jo så nok gravøl nu. 

Oversigt

    Oversigt