Byen som et lærred: Sara Koppels værker bliver vækket til live med mobilen

Rundt omkring i Odenses gader hænger otte værker, som hver gemmer på en hemmelighed. Med din smartphone i hånden kan udstillingen nemlig komme til live.

Lige for tiden danner Odense by ramme for en filmisk byvandring skabt af kunstneren Sara Koppel i samarbejde med Odense Internationale Film Festival (OFF). 

Otte forskellige steder i Odense Centrum hænger værker af Sara Koppel, der hver især gemmer på en animationsfilm. Kunstudstillingen er nemlig en kombination af moderne teknologi og håndtegnede animationer. 

- I de senere år har teknologien simpelthen udviklet sig, så det her kan blive en realitet, siger animationskunstneren Sara Koppel, der i mange år har arbejdet med at forbinde malerier og animation. 

- Det sætter nogle nye muligheder for, hvordan man arbejder med animationskunst, siger hun. 

quote Ved at tage kortfilmen og sætte den fri og ud i byens rum, så får mange flere adgang til den

Birgitte Weinberger, festivalleder, OFF

Ved hjælp af en app kan deltagere i byvandring holde deres mobilkamera op foran værkerne, hvorefter en animationsfilm begynder at rulle. 

- Jeg synes, at det er vidunderligt, at man kan gøre det, siger Pernille Kierulff Hansen, der tirsdag formiddag deltager i byvandringen, hvor kunstneren selv guider turen.  

På udvalgte dage foretager Sara Koppel nemlig rundvisninger og fortælle om hver af sine værker. Noget, der skaber glæde hos både lokale såvel som turister. 

- Jeg synes, at det er skønt at kunne gå rundt i byen og opleve kunst i byens rum, blive aktiveret og inddrage publikum. Og på den måde også diskutere værkerne og snakke om det indhold, der er i værkerne, siger Pernille Kierulff-Hansen. 

- Totalt magisk

For et lille år siden modtog festivalleder og programansvarlig for OFF et postkort fra animatoren Sara Koppel. Postkortet var dekoreret med en sommerfugl, der gennem en app, kunne blive vækket til live. 

-  Jeg sad derhjemme og så den her sommerfugl flakse rundt i stuen og tænkte, det må vi simpelthen have ud i byens rum, siger festivallederen Birgitte Weinberger og tilføjer:

- Det var totalt magisk, at man kunne forene noget gammeldags med noget supermoderne. 

Byvandringen kan tilgås døgnet rundt. Du skal blot have installeret en app. Men på udvalgte turer guider kunstneren Sara Koppel selv deltagere gennem Odense.
Byvandringen kan tilgås døgnet rundt. Du skal blot have installeret en app. Men på udvalgte turer guider kunstneren Sara Koppel selv deltagere gennem Odense.

Ifølge Birgitte Weinberger er den filmiske byvandring både for animationsnørder, turister, men også de lokale byboere.

- Det kan være odenseanere, der har gået i gennem deres by tusinde gange, men gennem den her app pludselig får et nyt blik på deres by, siger Birgitte Weinberger.

Kunstudstillingen er gratis og for alle. Håbet og målet er faktisk at åbne kortfilmsuniverset for flere end de vanlige interesserede, lyder det fra festivallederen. 

- Kortfilm har stadig lidt et elitært ry for, at man skal være særlig klog for at se dem. Det er en kæmpe fejl, fordi en kortfilm er bare en film, der ikke er lang. Ved at tage kortfilmen og sætte den fri og ud i byens rum, så får mange flere adgang til den og bliver måske lidt tryggere ved formatet, siger hun. 

Værkerne kan tilgås døgnet rundt 28, 29, 30 og igen i uge 35 under Odense International Film Festival, hvor festivallederen håber, at den filmiske byvandring kan være med til at lokke flere gæster til.