Byggeriet af danske supersygehuse skabte 12.000 job

Byggeriet af nye sygehuse er en tiltrængt behandling for både patienter og en skrantende håndværkerbranche.

Byggeriet af 16 nye eller stærkt renoverede danske supersygehuse landet rundt har skabt et offentligt byggeboom med næsten 12.000 nye arbejdspladser, og udviklingen fortsætter de kommende år.

Det betyder ud over bedre sygehuse et hårdt tiltrængt boost i uddannelsen af danske håndværkere, som længe har haltet bagefter.

Fra 2010 til udgangen af 2014 blev der ved opførelsen af de nye sygehuse skabt 11.586 nye fuldtidsjobs. Til nytår forventes tallet at være steget til flere end 17.000 job, og udviklingen vil fortsætte de kommende år.

Det viser tal fra Danmarks Statistik og Danske Regioner.

Tallene omfatter de 16 sygehuse, som nybygges eller udbygges fra 2010 til 2025 landet over. En opgave der er lagt i hænderne på landets fem regioner.

- Den primære udfordring er at sikre den bedste behandling for patienterne med de dygtigste specialister, det nyeste udstyr og en indretning af sygehusene, som modsvarer opgaven nu og fremover.

- Men det er vigtigt, at vi også bruger de mange statslige midler til at give byggesektoren i Danmark et tiltrængt løft, siger næstformand i Danske Regioner, Jens Stenbæk, til Ritzau.

ifølge Stenbæk er projekterne med til at løfte et længe forsømt ansvar ikke bare for politikere og regioner men for hele byggeindustrien og uddannelsessystemet.

- Når det historiske byggeri på sygehusområdet står færdigt, står vi samtidig tilbage med nogle opkvalificerede og mere konkurrencedygtige danske byggevirksomheder også i forhold til udenlandske firmaer.

- Det er jo pinligt, at vi allerede nu i forhold til nogle af byggerierne er løbet ind i flaskehalse, hvor vi ikke har den nødvendige danske kvalificerede arbejdskraft til rådighed.

- Vi har vidst i ti år, at vi ville stå med et overskud af ufaglærte, men alle parter har hidtil gjort for lidt ved det, siger Stenbæk.

Læs mere her