I det fynske folks tjeneste

Camilla deler billeder af sig selv: Jeg tænker ikke så meget over det

Deling af intime billeder på sociale medier er et stort problem, viser en ny undersøgelse. 18-årige Camilla Marie Christiansen er ikke bange for at vise sig frem - hun er stolt af sine letpåklædte billeder.

Ifølge en ungeprofilundersøgelse fra Odense, hvor 5.000 unge har deltaget med svar, så vurderer SSP Odense, at en del af den fysiske risikoadfærd nu er flyttet ind på de sociale medier.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 18 procent af de adspurgte piger selv har delt et billede eller en video af dem selv.  For drengene er tallet 17 procent.

En af de unge piger, der deler billeder af sig selv, er 18-årige Camilla Marie Christensen.

- Jeg håber meget, at folk kan bruge mine billeder til motivation. Det er meget forskellige billeder, jeg lægger op. Nogle gange er det fordi, jeg synes, det ser godt ud. Andre gange så er det også, fordi jeg har været igennem et større vægttab og blev til en, der lavede rigtig meget cardio og var rigtig tynd lige pludselig, så jeg håber, folk kan se det som motivation, siger Camilla Marie Christiansen.

Og netop vægttabet betyder meget for den 18-årige kvindes beslutning om at dele de billeder, hun gør.

- Der er ikke nogen tvivl om, at jeg også lægger de her billeder op, fordi jeg er stolt af, hvad jeg har opnået, siger Camilla Marie Christiansen.

Et spørgsmål om mavefornemmelse

Hun gør sig ikke de store overvejelser om, hvorvidt et billede er grænseoverskridende eller ej. Det er hendes mavefornemmelse, der får lov at sætte grænserne.

- Jeg lytter mest til min egen mavefornemmelse om, hvor godt jeg har det med det her, og hvorvidt jeg selv synes, det er ok, det kommer op eller ej. Jeg har engang været den type, der tænkte rigtig meget over, hvad andre tænkte om mig. Især dengang jeg var overvægtig. Men efter alt det, jeg har været igennem, tænker jeg ikke rigtig over det mere, siger Camilla Marie Christiansen. 

Camilla Marie Christiansens Instagramprofil er lukket. Det betyder, at hun skal godkende dem, der får adgang til at se hendes billeder og skrive til hende.

Hun har haft sin Instagramprofil i knap to år, og på trods af talrige henvendelser fra mænd, har det ifølge hende ikke skabt nogen problemer for hende, at hun blandt andet deler billeder af sig selv i undertøj.

- Jeg har oplevet mænd i rigtig mange aldre, som har skrevet til mig. Men det går mig ikke på. Jeg blokerer dem med det samme, så der ikke kommer mere ud af det. Mine profiler er private, så jeg styrer selv, hvem der kan følge mig og se mine opslag. Og fordi jeg ikke har haft nogen problemer, så blander min mor sig heller ikke rigtig, siger Camilla Marie Christiansen. 

Læs også Generation artig? Hver 10. dreng har delt seksuelle billeder

I den seneste tid har der været mange historier i medierne om piger, hvis billeder er blevet brugt i helt andre sammenhænge, end de egentlig var tænkt. Det bekymrer ikke umiddelbart den 18-årige instagrammer.

- Jeg tænker ikke rigtig over, at folk egentlig kan bruge billederne, som de har lyst til. Det tror jeg bare ikke rigtig om folk. Selv om man ser, det sker rundt omkring, så er det ikke sket for mig endnu, siger Camilla Marie Christiansen.

- Men hvis der sker noget, så er det ikke min mors skyld, fordi hun ikke har blandet sig. Så er det mit eget ansvar. Jeg er 110 procent bevidst om, hvad jeg laver, så hun skal ikke bebrejdes noget som helst, siger Camilla Marie Christiansen.

Hendes råd til forældre med børn i den generation, der gerne vil dele alt på de sociale medier, er at tage en god snak om det med børnene.

- Sæt dig ned og tag en snak med dem om, hvad konsekvenserne kan være. Ellers synes jeg bare, at de skal lade deres børn styre det - indtil det måske går galt, så må man træde ind, siger Camilla Marie Christiansen.

Vennerne følger med

Hun møder stor opbakning til sine billeder fra både venner og omkreds. Faktisk følger mange af dem med på hendes profiler, så de kan se hendes nyeste billeder.

- Fra mine venner og omgangskreds får jeg ingen negative kommentarer overhovedet. De fleste følger mig jo og synes, det er fedt. Ind imellem er der især piger, der er kritiske, men det går mig ikke på, siger Camilla Marie Christiansen.

03:02

Selvom ungdomskriminaliteten generelt falder, så er der problemer med det der kaldes den digitale risikoadfærd blandt de unge i Odense. Det viser en ny undersøgelse af de unges vaner, sundhed og adfærd.

Luk video