Chokafgørelse i klagesager: Kæmpekoncerter afholdt ulovligt i årevis
kopieret!
To principielle afgørelser fra Planklagenævnet slår fast, at kæmpekoncerterne på Dyrskuepladsen i Odense i årevis er blevet afholdt ulovligt.
Koncerter på Dyrskuepladsen i Odense og på parkeringspladsen ved restaurant Bondestuen er i årevis blevet afholdt ulovligt.
Det står klart, efter at Planklagenævnet har givet Nils Skeby og beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboer medhold i to klager.
Foreningen har torsdag modtaget afgørelserne på klagerne. Et enigt Lokalplannævn har underkendt Odense Kommune i sagerne.
Mere præcist har Odense Kommune afgjort, at anvendelsen af arealerne på Dyrskuepladsen ikke er lokalplanligtig, og derfor kunne der gives tilladelse til koncerterne. Det er den afgørelse, som Planklagenævnet nu har underkendt.
- Planklagenævnet ophæver afgørelsen. Det betyder, at kommunens afgørelse ikke længere gældende, skriver Planklagenævnet i afgørelsen, som TV 2 Fyn er i besiddelse af.
Det samme gør sig gældende i sagen om Bondestuen, der i årevis har afholdt koncerter på en parkeringsplads.
En principiel sag
Beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboers advokat Håkun Djurhuus kalder det to meget klare afgørelser.
- Afgørelserne er truffet af et enigt planklagenævn med formanden i spidsen. Det giver det en ekstra styrke, siger Håkun Djurhuus, der er advokat og partner i advokatvirksomheden Lundgreens.
Han slår fast, at kommunen ikke har haft det fornødne plangrundlag for at give tilladelserne. Derfor har koncerterne været afholdt ulovligt.
Topadvokat hjælper beboere mod Bondestuen
En gruppe borgere har i længere tid klaget over høj musik fra koncerterne ved Bondestuen. Derfor har de nu hyret topadvokaten Håkun Djurhuus for at undersøge den koncerttilladelse, Bondestuen har fået udstedt af Odense Kommune.
Advokaten skulle have fundet flere bekymrende forhold og, ifølge ham selv, lovbrud, der bør få alvorlige konsekvenser. Hans vurdering er, at alle koncerter i 2024 bør aflyses, da arrangementerne kræver en lokalplan - en plan, som Bondestuen ikke har. Der er altså sket et juridisk fejltrin fra Odense Kommunes side.
- Jeg er bare enormt ked af, at man skal gå så langt i så stor en kommune som Odense for at få sin rettigheder. Jeg har ondt af Bondestuen, for de har handlet i god tro med en dispensation fra Odense Kommune, men det er nødt til at stoppe, siger Niels Skeby, der er nabo til Bondestuen.
Der er ifølge topadvokaten ikke mulighed for at få ændret afgørelsen uden at gå rettens vej.
- Det eneste, man kan gøre, hvis man ønsker at omgøre det, det er at gå til domstolene, siger Håkun Djurhuus.
- På det grundlag, der forelægger nu, der kan de ikke gennemføre de her koncerter - hverken ved Bondestuen eller ved Dyrskuepladsen. Det vil være ulovligt, siger Håkun Djurhuus.
Kommune vil udarbejde ny lokalplan
Odense Kommune kan forsøge at lave en lovliggørelse, men det vil ifølge Håkun Djurhuus være vanskeligt.
- Hvis man vil forsøge at lovliggøre det her med en ny lokalplan, så skal man ud i at lave en miljøvurdering, som vil afsløre, hvor store støjgener der er. Det vil være meget vanskeligt at lave en ny lokalplan, fordi man ikke kan overholde gældende støjkrav, siger Håkun Djurhuus.
Naboer er nervøse ved udsigt til kæmpekoncerter: Nu tager de sagen i egen hånd
Beboere i området omkring Dyrskuepladsen vil i dialog med kommunen gennem en ny forening.
Flammerne stod flere meter op i luften, da den tyske heavyrock-gruppe Rammstein tidligere i år spillede to gange for omkring 45.000 begejstrede fans på Dyrskuepladsen i Odense. Til sommer er det den amerikanske rock-legende Bruce Springsteen, der skal fylde pladsen, og står det til politikerne i Odense Byråd, skal der være endnu flere og større koncerter på pladsen. Derfor har de afsat ti millioner kroner til at udvide kapaciteten, så der vil være plads til 70.000 gæster.
Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til flere og større koncerter på pladsen. Omkring 350 mere eller mindre bekymrede borgere mødte op, da Odense Kommune holdt informationsmøde om planerne for pladsen.
En af dem var Nils Skeby, som selv bor i villakvarteret ikke langt fra Dyrskuepladsen. Han mener, at byrådspolitikerne har truffet beslutningen om at udvide pladsens kapacitet uden at lytte til beboerne i området.
- Jeg har det virkelig stramt med, at en kommune hen over hovedet på borgerne, tager nogle så dramatiske beslutninger i det her tilfælde i et gammelt villaområde, hvor der er små veje, og hvor folk har boet i mange år og har købt et hus i god tro i henhold til de lokalplaner, der er, siger han.
Ikke hensigten af stoppe koncertplanerne
Derfor har Nils Skeby taget initiativ til at stifte en forening for beboere i området, som kan gå i dialog med kommunen. Foreningen har stiftende generalforsamling lørdag kl. 10 på Dalum Bibliotek.
Det er dog ikke Nils Skebys mening, at foreningen skal forsøge at stoppe planerne om flere og større koncerter.
- Det bliver ikke en del af vores formål. Der vil sikkert være nogle af dem, der bliver medlem af vores forening i morgen, som ønsker det - men der er så sandelig også mange, der ikke ønsker det.
Han ønsker i stedet, at foreningen skal tale beboernes sag overfor kommunen i spørgsmål om for eksempel trafiksikkerhed, miljø, adgangsveje og støj. Det er dog de fremmødte til den stiftende generalforsamling, der i sidste ende bestemmer, hvad foreningens formål skal være.
Mange beboere er bekymrede
Nils Skeby er overbevist om, at der vil være opbakning til foreningen blandt beboerne i området.
- Efter at jeg er begyndt at snakke med folk, er der helt vildt mange, som har henvendt sig, fordi de ligesom mig er bekymrede over, at der ikke er nogen demokratisk proces i det her, siger han.
Der er nogle, som vil sige, at man må leve med støj fra for eksempel koncerter en gang imellem, når man bor i byen. Hvad siger du til det?
- Jeg oplever egentlig, at mange af beboerne i området er rimeligt rolige omkring, at der bliver afholdt koncerter, men jeg kan også godt mærke, at der er nogle, der synes, at nu går de over en usynlig streg ved at sige, at Dyrskuepladsen skal afholde op til fire kæmpekoncerter med 70.000 tilskuere om året, siger han.
Rådmand afviser kritikken
På Odense Slot tager by- og kulturrådmand Søren Windell (K) imod den nye forening med sindsro.
- Vi har jo foreningsfrihed i Danmark. Alle kan stifte en forening, og det er de velkomne til. Det er jo en demokratisk ret, siger Søren Windell.
Det er dog ikke ensbetydende med, at foreningen automatisk bliver en dialogpartner for Odense Kommune.
- Det, at man stifter en forening i et område, giver ikke automatisk foreningen ret til at udtale sig på et helt områdes vegne, siger Søren Windell.
Han peger på, at det endnu ikke er klart, hvad der er foreningens grundlag, og hvem den repræsenterer, da den ikke er stiftet endnu.
Rådmanden mener ikke, at beslutningen om at holde flere og større koncerter på Dyrskuepladsen er truffet hen over hovederne på beboerne i området.
- Dyrskuepladsen har igennem flere år været brugt til større events. Det er ikke noget nyt. Vi har både haft Guns and Roses og Rammstein derude, og nu kommer Bruce Springsteen til sommer. Det er en fortsættelse af den aktivitet, der er i forvejen, om end vi øger kapaciteten, siger Søren Windell.
Han tilføjer, at det er byrådet, der har truffet beslutningen om at afsætte penge til at udvide kapaciteten for afholdelse af koncerter på Dyrskuepladsen i forbindelse med budgetaftalen for 2024. Nu er der et planlægningsarbejde i gang, som også omfatter at ændre lokalplanen for området. Dermed følger de normale processer med høringer og borgerinddragelse. Der vil også komme flere borgermøder.
- Vi har haft det første borgermøde, og der kommer et borgermøde mere, hvor vi også skal tale om, hvordan vi afvikler trafik, som er noget at det, der har været bekymringer omkring - og som jeg godt forstår, der har været bekymringer omkring, siger Søren Windell.
- Vi vil gerne være mere tydelige omkring, hvordan vi planlægger afviklingen af trafikken, når så mange mennesker skal ind og ud af pladsen. Det vil vi gerne oplyse om og i dialog med beboerne i området om, siger Søren Windell.
Han kalder det en stor og principiel sag.
- Hvis man vil lave sådan nogle koncerter, så skal man uden for byerne og i en vis afstand til boliger. Ellers tror jeg ikke, det er realistisk, siger Håkun Djurhuus.
Odense Kommune planlægger at opgradere Dyrskuepladsen, så den i fremtiden kan rumme større koncerter og events med op til 70.000 mennesker. I den forbindelse ønsker kommunen at udarbejde en ny lokalplan for området for at "fremtidssikre planlægningen af Dyrskuepladsen. Det skriver kommunen på sin hjemmeside.
Står med blandede følelser
Hos formanden for foreningen Dyrskuepladsens Naboer, Nils Skeby, vækker afgørelserne blandede følelser.
- Det er lidt ambivalent for mig lige nu. Vi er selvfølgelig tilfredse med, at afgørelsen er blevet som den er blevet, siger Nils Skeby.
- Dengang vi gik i gang med det her, gjorde vi det, fordi vi tænkte, at det her, det kan simpelthen ikke være rigtigt, siger han.
Flere megakoncerter på Dyrskuepladsen: Borgere harcelerer mod Rahbæk Juel efter udtalelser
En publikumsundersøgelse på baggrund af sommerens Bruce Springsteen-koncert har skabt jubel blandt politikerne i Odense. Begejstringen frustrerer de lokale.
- Det er en malplaceret udtalelse og mangel på respekt for beboerne i området.
Sådan lyder ordene fra Nils Skeby, der er formand for Dyrskuepladsens Naboer i Odense.
Utilfredsheden kommer ovenpå Odenses borgmester Peter Rahbæk Juels (S) og formand for By- og Kulturudvalget Søren Windells (K) udtalelser angående en publikumsevaluering efter Bruce Springsteen-koncerten, der fandt sted 9. juli.
Med et publikum på 53.000 var koncerten den største enkeltstående koncert på fynsk grund nogensinde. Står det til de to politikere, så er det ikke den sidste koncert af den kaliber.
- Det kunne jo være dejligt at få mere af det her til Odense, sagde Søren Windell (K).
- Odense er bestået som koncertby, og det giver jo appetit på mere, når vi kan se, at dem som har deltaget, har været glade for alt det udenom, og at de synes, at det har fungeret godt, udtalte Peter Rahbæk Juel (S).
84 procent af respondenterne svarer i publikumsundersøgelsen, at de havde et "godt" eller "meget godt" indtryk af afholdelsen af koncerten. 81 procent oplyser samtidig, at de vil anbefale andre at tage til koncert i Odense.
- Den undersøgelse er komplet irrelevant, og det er jo ikke underligt, at tallene viser det. Hvis den pågældende kunstner har leveret, så vil de fleste jo være positivt stemt. Det var da langt mere relevant at høre de lokale beboere om deres oplevelse i den sammenhæng, siger Nils Skeby.
En længerevarende strid
Dyrskuepladsens Naboer er en beboerforening, der i 2023 blev oprettet som modsvar til Odense Kommunes planer om kæmpekoncerter på Dyrskuepladsen.
Naboerne til koncertpladsen mener, at store arrangementer som for eksempel Bruce Springsteen-koncerten er i strid med loven. Kommunen udarbejdede nemlig ikke en ny lokalplan for området, da det i efteråret sidste blev besluttet at udvide Dyrskuepladsen.
Siden da har By- og Kulturudvalget besluttet at sætte gang i planerne om en ny lokalplan, og derfor forstår Dyrskuepladsens Naboer ikke kommunens udtalelser.
- Det er jo ikke ukendt for kommunen, at vi har klaget. Det gjorde vi inden koncerten, så det ved de jo godt. Det er stadigvæk fair, at de har ambitionerne, men jeg synes, de glemmer borgerne i den her sag og sammenhæng, siger Nils Skeby.
Den vurdering er formand for By- og Kulturudvalget Søren Windell (K) ikke enig i.
- Vi har en stor gruppe borgere, der sætter pris på de her arrangementer. Det giver gode oplevelser for rigtige mange fynboer og odenseanere. Beboerne i området er bestemt ikke glemt, og det viste vi også ved at opgradere de trafikale forhold op til koncerten, siger Søren Windell (K).
Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) understreger også, at hans egen udtalelse ikke havde til hensigt at træde nogen over tæerne.
- Det er bestemt ikke et forsøg på at være respektløs. Det er alene et ønske om, at vi bliver ved med at udvikle byen og gøre den sjov og attraktiv at bo i og besøge. Det har vi heldigvis set, at rigtig mange af beboerne i området sætter stor pris på - netop fordi det skaber unikke muligheder og oplevelser i deres lokalområde, siger Peter Rahbæk Juel (S).
Savner dialog
Et af de store kritikpunkter i sagen er, at beboerne selv har valgt at købe bolig i et område, hvor der afholdes kulturelle arrangementer.
Den kritik forstår Nils Skeby godt, men understreger, at beslutningen om udvidet koncertarrangementer ikke var en del af lokalplanen, da han flyttede til.
- Jeg kan godt forstå, at folk undrer sig over, at vi vælger at bosætte os, hvor vi bor og samtidigt er utilfredse. Problemet er bare, at da jeg flyttede til området, stod der intet om store koncerter i lokalplanen - kun det sædvanlige dyrskue. Derfor er det jo atypisk for den demokratiske ånd, at de tog beslutningen om kæmpekoncerter uden at inddrage os. Vi savner jo bare respekt og dialog.
Men selvom udtalelserne ikke faldt i god jord hos Nils Skeby, så var han ikke helt negativt stemt overfor afviklingen af arrangementet.
- Der var selvfølgelig stadigvæk støj, men kommunen havde sat afspærringer op, så der var begrænset antal parkeringspladser i området, og det hjalp virkelig meget. Vi kunne for en gangs skyld køre vores biler ud fra vores ejendomme. Det problematiske var, at da Grøn Koncert løb af stablen senere på sommeren, så var vi tilbage ved det sædvanlige trafikkaos og fulde mennesker, siger Nils Skeby.
Han er bedrøvet over situationen.
- Jeg er sådan set også utroligt ked af det på vegne af de mennesker, der går til koncerter hos Bondestuen og på vegne af Bondestuen som virksomhed. De har jo handlet i god tro, siger Nils Skeby.
Han understreger dog, at han ikke er imod koncerter som sådan.
- Det er jo ikke sådan, at hverken jeg eller de andre medlemmer i foreningen, ikke kan lide koncerter. De skal bare foregå de rigtige steder, siger Nils Skeby.
Formand for koncertkritisk forening opsiger direktørjob
Den nyvalgte formand for beboerforeningen Dyrskuepladsens Naboer, Nils Skeby, har opsagt sit job som direktør i erhvervs- og turismefremme organisation ETKerteminde. Det skriver Fyens Stiftstidende.
Niels Skeby har valgt at sige sin stilling op, fordi bestyrelsen i ETKerteminde ikke mener, at hans ny post som formand for beboerforeningen er foreneligt med jobbet som direktør.
- Jeg vil ikke affinde mig med at blive stækket i min ytringsfrihed i noget så simpelt som en beboerforening, og som min fagforening også opfatter som en frivillig forening, der ikke har nogen indflydelse på mit arbejde, siger Nils Skeby til Fyens Stiftstidende.
Så sent som i sommer blev der afholdt en kæmpe koncert med Bruce Springsteen på Dyrskuepladsen. Med et publikum på 53.000 var koncerten den største enkeltstående koncert på fynsk grund nogensinde.
Det tyske metalband Rammstein spillede på Dyrskuepladsen i sommeren 2023 for 45.000 tilskuere.
Odense Kommune har også først modtaget afgørelserne i dag. Her kommer de som en overraskelse.
- Afgørelsen kommer naturligvis bag på mig, men jeg har ikke yderligere kommentarer, før jeg har haft mulighed for at læse den grundigt igennem og drøfte den med kommunens jurister og andre relevante fagpersoner, udtaler afdelingschef i By- og Kulturforvaltningen Martin Petersen i en skriftlig kommentar til TV 2 Fyn.