I det fynske folks tjeneste

Civile agenter arbejder i en gråzone

Politikere og jurister efterlyser klare regler for Politiets Efterretningstjenestes (PET's) brug af civile agenter, der sættes ind for at forhindre og infiltrere potentielle terrorgrupper, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Terrorsagen fra Vollsmose fører nu til debat om brugen af civile agenter.

I dag findes et sæt interne retningslinjer i PET, der ifølge justitsministeren følger retsplejelovens bestemmelser om, at en agent ikke må fremprovokere en forbrydelse.

Klart regelsæt efterlyses

Den aktuelle retssag mod en formodet terrorcelle fra Odense-bydelen Vollsmose har indtil videre vist, at PET's brug af en civil agent ligger et stykke væk fra den måde, som eksempelvis Københavns Politi tolker reglerne.

Det betyder ikke, at PET har handlet ukorrekt, for tjenesten er fritaget for en række bestemmelser i lovgivningen, når det handler om efterforskning af terrorvirksomhed og statens sikkerhed.

Derfor efterlyses nu et klart regelsæt, der kan definere PET's brug af agenter.
- Der skal være nogle klare rammer, så alle kan følge spillereglerne. Det er ikke nok, at skiftende PET-chefer definerer, hvor langt en civil agent kan gå. Så længe der kun er interne regler i PET, kan det være svært for en domstol at vurdere, hvor langt agenten er gået i forhold til provokation. Det er problematisk for retssikkerheden, siger formanden for Advokatrådets strafferetsudvalg, Lars Lindhard til Jyllands-Posten.

Han støttes af den radikale retsordfører Simon Emil Ammitzbøll, der kalder situationen uhyrlig.