Cyklister skal lovligt kunne køre over for rødt

Mange cyklister gør det allerede i dag, men nu vil Odense Kommune have undersøgt, om det kan blive lovligt for cyklister at svinge til højre i et kryds, selvom der er rødt lys.

Vejdirektoratet kører i øjeblikket forsøg ved 32 lyskryds på statsvejene, hvor cyklister gerne må svinge til højre, selvom der er rødt lys.

Cyklisterne har dog fortsat vigepligt over for både fodgængere, cyklister og bilister, men hvis der er fri bane, kan cyklisterne dreje til højre over for rødt uden at bryde loven.

- Vi har netop vedtaget en ny cykelhandlingsplan for hele kommunen, og hvis vi skal gøre det lettere at komme frem på cykel, er et vigtigt element at gøre det hurtigere at bruge cyklen, siger Lars Havelund(K) fra kommunens By- og Kulturudvalg.

Vejdirektoratets forsøg er begrænset til statsvejene, men et af formålene med forsøget, er netop at inspirere kommunerne til at lave forsøg på kommunevejene.

- Vi har en ambition om at være en førende cykelby, og så nytter det ikke, at vi rykker til sidst. Mange cyklister gør det jo allerede i forvejen, og jeg håber da, at cyklisterne kan blive bedre til at holde loven, hvis de også finder reglerne meningsfulde, lyder det fra Lars Havelund.

By- og Kulturforvaltnignen skal nu undersøge om Odense Kommune kan indføre et forsøg med lovligt højresving for cyklister over for rødt på alle kommuneveje.