Dalum Papir lukker og slukker

138 års industrihistorie sluttede mandag. De sidste papirbaner er blevet skåret op på Dalum Papir, og nu bliver den store fabrik lagt i mølpose.

De sidste ark papir bliver skåret til og pakket, her på Dalum Papir i formiddag.

De franske ejere besluttede i september at lukke fabrikken, der ellers var i top både miljømæssigt og i effektivitet.

Rationaliseringer og moderniseringer gennem årene gjorde fabrikken lige så effektiv som moderselskabets franske fabrikker.

- Man har de senere år været genstand for gentagne rationaliseringer, så vores medarbejdere løb så hurtigt som de overhovedet kunne, siger direktør i Dalum Papir Peter Lønborg Nielsen.

 

Dalum Papir har jævnligt været nævnt, når den politiske debat har handlet om de høje danske milljøfgifter, men det er ikke baggrunden for lukningen.

- Vi har ikke været enige i den afgiftspolitik, der er blevet ført i Danmark gennem årene, specielt indenfor tung industri, men lige i denne sammenhæng har det ikke været det, der har været afgørende. Vi har investeret massivt henover de seneste år i at holde vores energiomkostninger nede, og dermed vores afgiftsbelastning, og en afvejning mellem de franske fabrikker og den danske fabrik viste faktisk, at økonomien pr. produceret ton var sammenlignelig, siger direktøren.

Faldende efterspørgsel

Begrundelsen for lukningen var ganske enkel faldende efterspørgsel efter de papirtyper som Dalum Papir producerede.

Dalum Papirfabrik blev opført ved Odense Å i 1874, og havde allerede dengang 130 ansatte.

- Så det er 138 års historie som er slut som det ser ud lige nu. I hvert fald under de franske ejere. Og jeg vil sige, at det har været en institution i byen igennem mange, mange år, og jeg tror ikke der er ret mange i Odense, som ikke enten kender nogen eller selv har nogen i familien, der på et eller andet tidspunkt har været beskæftiget på Dalum Papirfabrik. Så det er klart, det er meget trist, og det er en sørgelig begivenhed, siger Peter Lønborg Nielsen.