I det fynske folks tjeneste

Danmarkspremiere: Snart må du køre i venstre side

Den 17. september åbner Vejdirektoratet den ombyggede til- og frakørsel 52 syd for Odense som Danmarks første dynamiske ruderanlæg. Vejdirektoratet forventer, at det nye anlæg bliver til stor glæde for trafikanterne.

00:41

Det dynamiske ruderanlæg ved afkørsel 52 Odense åbner den 17. september

1 af 2

Der er tale om en trafikal Danmarkspremiere i Odense, når trafikanter, som de første på dansk grund, kan køre til og fra den Fynske Motorvej og på Assensvej gennem et såkaldt dynamisk ruderanlæg.

Det er til- og frakørsel 52, som siden foråret har været under ombygning til det nye anlæg, der især anvendes med succes i USA. 

Læs også Forsøg med venstrekørsel skal løse trafikprop

I et dynamisk ruderanlæg bytter trafikken bane henover motorvejen for derved at sikre konfliktfri venstresving ned mod motorvejen og samtidig skabe bedre plads til bilisterne i alle retninger.

Kom nemt og sikkert gennem det dynamiske rudeanlæg

Højere kapacitet 

Trængsel og kø gjorde det besværligt at komme til og fra Fynske Motorvej via rampekrydset i det gamle tilslutningsanlæg 52 i Odense SV, som var et sædvanligt ruderanlæg med to signalregulerede kryds - ét på hver side af motorvejsbroen.

Det fik Vejdirektoratet til at tænke nyt og hente inspiration fra udlandet. Projektleder Annette Jørgensen er tilfreds med, at projektet nu er gennemført, og hun regner med, at trafikanterne vil få glæde af den nye trafikløsning.

- Kapaciteten i et dynamisk ruderanlæg er væsentligt højere end i et traditionelt ruderanlæg. I forhold til et traditionelt udformet anlæg vil denne løsning give kortere samlet rejsetid og lavere forsinkelser for alle retninger. Det nye rampekrydsanlæg vil ligeledes kunne håndtere en eventuel fremtidig udvidelse af motorvejen syd om Odense. Jeg vil gerne takke trafikanterne for tålmodigheden i ombygningsfasen, som medførte en del trafikale omlægninger med en vis gene for trafikanterne. Jeg håber, at alle bliver glade for det nye anlæg, siger Annette Jørgensen.
 
Ministerbesøg markerer ibrugtagning

Fra politisk hold er der også opmærksomhed om Vejdirektoratets projekt. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) slår således vejen forbi mandag den 18. september for at høre nærmere omkring anlægget og for at prøve at køre gennem det nye anlæg selv. 

Læs også Marianne frygter ny motorvejstilkørsel: Kan blive ulideligt

- Som transportminister er jeg interesseret i, at vi løbende følger trafikken rundt omkring i Danmark og forsøger at forbedre trafikafviklingen, hvor det er muligt. Mange steder i landet er der trængsel ved til- og frakørslerne ved motorvejene, og det er nødvendigt at tænke nyt og kreativt for at finde de rette løsninger. Vejdirektoratet har ladet sig inspirere til den her ombygning af til- og frakørsel 52, som nu står færdig. Jeg hilser denne form for innovation velkommen og glæder mig til at prøve at køre i anlægget selv, siger Ole Birk Olesen.