Dans, sang og musik træner dagplejebørns motorik og sprog

Odense Kommune har netop haft 19 dagplejere på kursus i at blive endnu bedre til at arbejde med rytmik og bevægelse.

Odense Kommune har 19 særlige dagplejere, der arbejder med børnene med fokus på rytmik og bevægelse. Hver dag arbejder de 19 dagplejere aktivt med at styrke småbørns sprog og bevægelse med musik, sanglege og bevægelse.

Alle dagplejere har lige afsluttet 10 ugers uddannelse i netop det – og med sig hjem har de fået en kuffert med instrumenter og genstande, for eksempel er en kazoo, en tamburin, maraccas, silketørklæder og små sandposer til balanceøvelser – alt sammen ting, som dagplejerne skal bruge til at træne sprog, rytmik og bevægelse som kan bruges til bevægelseslege sammen med deres 0-3 årige dagplejebørn.

- Det er en investering i vores børn, når vi investerer i uddannelse af vores dagplejere. Og når dagplejerne professionelt bruger musikalske aktiviteter og bevægelse, styrker de både børnenes sociale kompetencer, sprog og motorik. Og det er vigtigt for børnenes trivsel, at dagplejerne kan understøtte dem i at få nogle succesoplevelser, der gør dem robuste, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R).

En af de 19 dagplejere er Pia Ziegler. Efter at have været på en ti uger lang uddannelse, der handler om leg, musik og bevægelse. Og ifølge forskningen er det en rigtig god ide at have fokus på motorik og bevægelse, fordi der er en klar sammenhæng med indlæring uanset alder.

Ziegler bor i Højby, hvor hun dagligt modtager tre børn i alderen 0-3 år til en dagligdag, hvor de trutter som elefanter eller ruller sig som slanger til sang og musik, får tegnet historier på deres ryg eller leger med instrumenter fra musikkufferten.

- Jeg har altid selv spillet på guitar og brugt det sammen med børnene. Men nu har jeg både fået nye ideer og er blevet mere bevidst om de ting, jeg gør. Aktiviteterne er blevet mere målrettede, og jeg bruger musik og bevægelse hver eneste dag sammen med børnene. Alle dagplejere burde simpelthen have lov til at få sådan et kursus, siger Pia Ziegler. 

Sang, dans og instrumenter bliver nu en stor del af dagligdagen i flere af Odenses dagplejer. Odense Kommune satser nemlig på at lave dagplejerne om til temadagplejer.