Danske shippingfolk får ny uddannelse

Flere uddannelser skal fornys på det maritime område, mener uddannelsesminister Morten Østergaard (R). SDU i Odense ser på maritim sikkerhed.

Danmark styrker samarbejdet om de maritime uddannelser med nabolandene omkring Nordsøen - Tyskland, Holland, Storbritannien og Norge.

Det oplyser uddannelsesminister Morten Østergaard (R), som onsdag fremlægger regeringens "Vækstplan for Det Blå Danmark" sammen med miljøminister Ida Auken (SF) og erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).

- Samarbejdet kan gøre os alle bedre. Helt konkret har vi fokus på et initiativ på off shore-området. Der er der stor vækst og ventes at ske rigtig meget i de kommende år. Derfor igangsætter vi et arbejde med at udvikle uddannelser, siger Morten Østergaard.

Godt 80.00 danskere arbejder i "Det Blå Danmark". Knap 25.000 laver maritimt udstyr, 3000 udvinder olie og gas, 20.000 arbejder i hjælpevirksomheder, 5600 bygger skibe og både, knap 11.000 sejler i skibsfart, mens 15.000 er i anden transportformidling.

- Det glemmes, når man taler om "Det Blå Danmark", og man ser havet foran sig, at mange er beskæftiget på landjorden. Der er behov for en ny shipping-uddannelse. Vi igangsætter et arbejde med uddannelsesinstitutionerne og erhvervet, siger han.

Shippingfolk skal uddannes som bachelorer. Samtidig skal andre maritime uddannelser udbygge deres efter- og videreuddannelser, forklarer Morten Østergaard.

Han vil også styrke forskningen. DTU forsker i skibsdesign og energieffektivitet, CBS i København satser på logistik, på SDU i Odense ser man på maritim sikkerhed, mens Københavns Universitet har fokus på søret, siger uddannelsesministeren.

- Som noget helt unikt i dansk forskningspolitik nedsætter vi nu et kontaktudvalg, hvor erhvervet og institutionerne kan diskutere, hvor der er behov for at forny forskningen. Hvordan sikrer vi finansieringen? siger Morten Østergaard.

Oversigt

    Oversigt