Demonstration mod Jensens Bøfhus inden retssag

Med en ny demonstration torsdag fortsætter maratonkonflikten mellem Jensens Bøfhus og fagforeningen 3F. Fredag skal arbejdsretten tage stilling til sagen.

Den samlede fagbevægelse på Fyn er torsdag inviteret til en ny demonstration mod Jensens Bøfhus, inden arbejdsretten fredag skal tage stilling til en årelang konflikt mellem fagforeningen 3F og restaurantkæden.

Konflikten har blandt andet betydet, at Jensens Bøfhus ikke har fået del i lønkompensation fra coronapakkerne. 

Centrum for konflikten er tjenernes løn. Allerede i februar 2020 brød langstrakte  overenskomstforhandlinger mellem 3F og Jensens Bøfhus sammen, fordi 3F ikke ville acceptere en lønnedgang for tjenerne. 

Derfor har 3F arrangeret endnu en demonstration. 

- Den menige mand skal vide, at det her er situationen. Så må man gøre op med sig selv, om man vil støtte det foretagende, siger Charlotte Vincentz Petersen, der er afdelingsformand i 3F Odense GOPS.

Konflikt for retten

Ifølge Jensens Bøfhus er 3F's hovedkonflikt ulovlig, fordi restaurantkædens eksistensgrundlag er truet. Blandt andet fordi konflikten har forhindret Jensens Bøfhus i at få del i statens kompensationspakker under det seneste års coronanedlukninger.

Det har ifølge Jensens Bøfhus' administrerende direktør Anders Nikolaisen betydet, at man reelt har taget kompensationsretten fra cirka 300 ansatte. 

- Jeg synes, det er vanvittigt, at vi overhovedet står i den her situation, hvor fagbevægelsen og 3F har udnyttet coronasituationen under konflikten, siger han og fortsætter: 

- Jeg mener helt grundlæggende, at når staten lukker ned for virksomheder, er staten forpligtet til at kompensere. 

quote Et kampskridt af den her styrke er et kampskridt mod hele fagbevægelsen

Charlotte Vincentz Petersen, afdelingsformand i 3F Odense GOPS

Men ifølge Charlotte Vincentz Petersen er 3F ikke skyld i fyringerne:

- Jeg forventer ikke, at han (Anders Nikolaisen, red.) får medhold i sin påstand, for han har fyret sine medarbejdere, siger hun.

I april 2020 fyrede restaurantkæden 250 medarbejdere som følge af coronakrisen, og i alt har kæden reduceret i medarbejderstaben tre-fire gange siden coronakrisens indtog. 

- Jeg oplever, at fagbevægelsen styrer beskæftigelseministeren som en hånddukke. Han hævder, at beslutningen er ud fra et neutralitetsprincip. Men man forholder sig jo netop ikke neutral, når man først tvinger forretninger til at lukke, og senere ikke vil kompensere for det, sagde Anders Nikolaisen i april til TV 2 Fyn.

Principiel sag

For 3F og Charlotte Vincentz Petersen har uenigheden om tjenernes lønforhold principiel karakter.

- Jensens Bøfhus vil bevare tjenerfaget og betjening ved bordene, men ikke betale for det, siger hun.

Derfor mener hun, at man må ændre koncept og droppe personlig betjening, hvis ikke man vil punge ud. Hun håber stadig, at der kommer en overenskomstmæssig løsning, men ser ikke med blide øjne på, at Jensens Bøfhus har trukket 3F i retten.

quote Skal det her løses, skal det løses for hele branchen. Jeg kan ikke pege på en konkollega, som ikke er interesseret i gode vilkår

Anders Nikolaisen, administerende direktør for Jensens Bøfhus

- Et kampskridt af den her styrke er et kampskridt mod hele fagbevægelsen, siger Charlotte Vincentz Petersen.

Anders Nikolaisen er enig i, at sagen er principiel. Men han understreger, at nye tjenere arbejder under samme vilkår som på restaurant Flammen, hvor både drikkevarer og dessert bliver serveret ved bordene. 

Han kritiserer 3F for at kaste sig over en virksomhed, som har overenskomst. 

- Skal det her løses, skal det løses for hele branchen. Jeg kan ikke pege på en kollega, som ikke er interesseret i gode vilkår, siger Anders Nikolaisen.

Derfor mener han også, at 3F's kritik af Jensens Bøfhus er forfejlet.

- Helt grundlæggende er jeg stor tilhænger af den danske model, og når jeg kigger ud i verden, kan jeg ikke se noget mere fleksibelt system, der tager hensyn til både arbejdstagere og arbejdsgivere, siger han.

Ny demonstration