Der gik 11 dage, før eleverne blev sendt hjem fra usikker skole

Allerede 13. august vidste kommunen, at hovedbygningen på Næsby Skole var usikker. Alligevel gik der 11 dage, før eleverne blev sendt hjem.

På Næsby Skole i Odense er eleverne fra 5. til 9. klasse stadig sendt hjem, efter at det kom frem i sidste uge, at skolens hovedbygning fra 1965 var i så dårlig stand, at det ikke ville være forsvarligt at tilbyde undervisning.

Nu viser det sig, at der gik 11 dage, fra kommunen fandt ud af, at bygningen var usikker, til eleverne blev sendt hjem.

TV 2 Fyn har fået aktindsigt i en række ingeniørrapporter, der beskriver forløbet om den usikre bygning i Næsby.

Det skete der i de 11 dage

13. august blev Byggeri og Ejendom i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune i en rapport bekendt med skolens tilstand.

Først 11 dage senere - 24. august - besluttede man at sende eleverne hjem fra Næsby Skole.

- Vi får rapporter allerede fra den 26. juni. Der er fire rapporter indtil videre inden den 13. august. Hele vejen igennem har det været sådan, at normal skoledrift er okay, og at der er sikkerhedsmargen nok til det, siger Per Rygaard, der er kontorchef i Byggeri og Ejendom.

Hvad er der galt med bygningen?

- Det, vi så er nysgerrige på i perioden fra den 13. til 24. august, er, hvilke typer af spidsbelastninger der ville kunne være på Næsby Skole, forklarer han.

Forældremøder og aulasamlinger

I de 11 dage mellem 13. og 24. august er skolen og kommunen i dialog om, hvilke aktiviteter der er på skolen.

- Det kunne være mange forældre og elever samlet i ét rum. De skal ikke være opmærksomme på, om de står i den ene side af rummet eller den anden side af rummet - eller om de laver en leg, hvor de hopper i takt. Det skal man ikke være opmærksom på i forbindelse med et forældremøde, og da situationen ikke kan udelukkes, bliver vi nødt til at sige, at vi lukker skolen, siger Per Rygaard.

Meldingen om skolelukningen sker 24. august - altså efter 11 dages dialog med skolen.

Forbudt med rytmisk bevægelse

I rapporterne, som TV 2 Fyn er kommet i besiddelse af, står der eksempelvis, at der ikke må være rytmisk bevægelse i bygningen.

I kan vel ikke afvise, at der i de 11 dage ikke er blevet hoppet derinde?

- Man må gerne hoppe. Normal skoledrift må man gerne. I en almindelig skole er jeg sikker på, børnene bevæger sig, siger Per Rygaard.

Kan du afvise, at der er foregået rytmisk bevægelse i de 11 dage?

- Jeg er stensikker på, at der har været rytmisk bevægelse, og at det har været inden for normal drift.

Har det så ikke udgjort en risiko for børnene?

- Det er ikke vores vurdering ud fra de oplysninger, vi har, siger kontorchefen.

Må ikke filme i bygningen

24. august blev skolebygningen fra 1965 lukket, så lærere og pædagoger ikke skal spekulere på, om gulvet kan holde, hvis de laver aktiviteter i bygningen. De må stadig hente ting i bygningen, hvis det er nødvendigt.

TV 2 Fyn ville fredag gerne have filmet bygningen indefra, men det har ikke været muligt.

Hvorfor må TV 2 Fyn ikke filme derindefra?

- Der er ikke en risiko for sammenstyrtning. Der har hele tiden været mulighed for, at man komme ind i mindre grupper eller for at hente materiale, man skal bruge i undervisningen. Vi står herude, fordi det har jeg valgt at sige, at vi skal gøre, siger Per Rygaard og kalder eventuelle optagelser for “unødig aktivitet”.

Kommunen arbejder fortsat på at finde en løsning på, hvor og hvornår eleverne på Næsby Skole skal modtage fysisk undervisning. I første omgang er eleverne sendt hjem i 14 dage.

Skoleleder: Jeg føler mig tryg

Det ærgrer skoleleder Berith Bonnesen, at eleverne igen - så kort tid efter coronanedlukningen - er sendt hjem.

- Vi har allerede haft rigeligt med onlineundervisning under coronaperioden, så vi har gjort det, at vi har skaffet nogle lokaler rundt omkring i byen til nogle af eleverne, så vi blander onlineundervisning med almindelig, fysisk undervisning, siger Berith Bonnesen.

Selv om bygningen har været brugt i 11 dage, efter at kommunen fandt ud af, at bygningen ikke var sikker, mener hun ikke, det har været et problem.

- Jeg er tryg ved at være på skolen. Vi ved, at det ikke har været farligt, som det har været, men hvis der ikke bliver gjort noget, kan det blive farligt på længere sigt, siger Berith Bonnesen.

Ingen større forsamlinger i de 11 dage

Heldigvis har der ikke mellem 13. og 24. august været indkaldt til eksempelvis forældremøder, aulasamlinger eller andre større forsamlinger i skolens hovedbygning.

- Vi har været forsigtige på grund af corona og holdt grupperne adskilt indenfor, og vi har ikke haft fællessamling, hvor der er mange børn samlet, forsikrer skolelederen.

I næste uge håber kommunen og skolen, at der findes en løsning, så eleverne igen kan modtage fysisk undervisning. 

Oversigt

    Oversigt