Det Fynske Dyrskue: Kriseramte mælkebønder bliver hjemme

Antallet at malkekvæg på dyrskuet bliver halveret i år. Det er primært pga krisen i erhvervet og de faldende mælkepriser.

På dyrskuepladsen i Odense kommer hver anden af bygningerne til malkekøerne til at stå tomme. Med 129 tilmeldte til Det Fynske Dyrskue er antallet det halve i forhold til sidste år. Høj gæld og lave mælkepriser presser mælkeproducenterne.

-Jeg tror at 90% af os producerer med underskud, siger Peter Høj fra Nr Broby, der har en af Fyns højest ydende besætninger, som hvert år leverer tusindvis liter mælk til forbrugerne.

Sparer dyrskuet væk

Krisen får flere mælkebønder til at spare, hvad det koster at tage til dyrskue. Og ifølge Per Einshøj, der er ansvarlig for kvægudstillingen, er det både store og små mælkeproducenter, som bliver hjemme. Kun 5 udaf 150 mælkeproducenter på Fyn har overskud.

-Tiderne er sådan, at når man når pensionsalderen, så ønsker man ikke længere at producere med underskud, siger han.

Ifølge Arla var der i starten af 2016 186 bedrifter der leverede mælk til Arla på Fyn. Nu er der 6 bedrifter mindre.  Derudover er der bedrifter, som er under afvikling eller sat til salg og stadig leverer mælk.

Lige nu er mælkeprisen nede på 1,96 kr pr liter og for landmændene mangler der mellem 40 og 50 øre for at det kan hænge sammen for dem. Branchen forventer ikke, at mælkepriserne vil stige indenfor det kommende halve år.

-Problemet er hvis man f.ek.s har købt foder på lange kontrakter, så følger den udgift ikke med mælkepriserne. Der er ingen af os, der har lavet budgetter efter de lave mælkepriser, siger Peter Høj, der trods krisen deltager på dyrskuet med 8 jerseykøer.

Skrappere adgangskrav

Udover økonomisk krise er det også en skærpet sikkerhed og flere besøg hos dyrlægen, der har fået landmændende til at beholde malkekvæget derhjemme. Kvægavlerne på Fyn har lokalt vedtaget at stramme reglerne for de sundhedskrav, dyrene skal leve op til for at få adgang til pladsen. Der bliver taget to mælkeprøver fra hver ko for antistoffer eller mycoplasmer op til dyrskuet. Desuden får hvert malkekvæg taget en blodprøve, der skal være fri for antistoffer. Hvis bare en ko har antistoffer, skal hele besætningen blive hjemme.

-Det svarer til hvis vi andre har influenza. Så det er ikke fordi de er syge, men de kan risikere at smitte andre. De har en snert, man ellers ikke havde opdaget, siger Per Einshøj.

Hvor der er færre malkekøer at se på, er antallet af tilmeldte får i år fordoblet. Antallet af heste er rekordstort med 320 tilmeldte heste og ponyer.

 

Følg med direkte fra Dyrskuepladsen!

 

 

Oversigt

    Oversigt