I det fynske folks tjeneste

Det fynske folk vil have folk og røvere

Fynboerne vil tilsyneladende gerne bruge vintermørket til at gå i teateret med deres børn. Folk og røvere i Kardemommeby trækker fulde huse i Odense.

Foto: Claus Milling

Opdateret med liveversion af "Papegøjen fra Amerika" fra øvelserne (se videoen nederst i artiklen)

Sveden springer fra panderne på både skuespillere og instruktør i mørket på Magasinet i Odense. Alle detaljer skal falde på plads her i de allersidste øvetimer inden premieren onsdag d. 11. januar. Da kommer mere end tusindvis publikummer nemlig strømmende for at se frugten af de mange timers intens forberedelse.

Billetsalget er gået over al forventning. Her op til premieren meldes der om tæt på udsolgt af de cirka 6000 billetter.

Både sommer og vinter

H.C. Andersen Festspillene har huseret under åben himmel i Den Fynske Landsby i 54 år til sommer. Men sidste år kastede de sig ud i et eksperiment, nemlig en vinterforestilling i den kolde, mørke januar, hvor stemningen er milevidt fra Den Fynske Landsbys sommersol og grønne bøgetræer.

Forsøget gik bedre end forventet, og alle billetter blev solgt. Derfor leveres vintervaren igen i år, denne gang med Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemommeby. Prøveperioden har kørt hen over jul og nytår. Både d. 31. 12 og d. 1.1 måtte alle mand på dæk.

- Barren er sat højt. Kvaliteten skal være i orden. Men vi har også pissegode skuespillere, der synes, at det er sjovt at lege. Og så bliver det godt, fortæller instruktør Carsten Friis.

 

Barren er sat højt. Det skal være i orden. Men vi har også pissegode skuespillere, der synes, at det er sjovt at lege. Og så bliver det godt.

Carsten Friis, Instruktør

 

Eviggyldige temaer

Den klassiske fortælling om Folk og røvere i Kardemommeby er skrevet tilbage i 1955, men temaerne er eviggyldige.

- Det er vigtigt at videreformidle de gamle historier med  universelle temaer. Historien her handler blandt andet om loyalitet og venskab, og om, hvordan forskellige mennesker kan leve sammen. Det er også aktuelt i dag med hele integrationsdebatten, siger Carsten Friis.

Det er vigtigt for instruktøren, at forestillingen ikke bliver det rene falde-på-halen komik, selvom der er masser af grin.

- Når voksne skuespillere laver teater for børn, er det vigtigt, at figurerne ikke bliver latterliggjort. Det er disrespekt for børnene. Rollen skal tages alvorligt, selv om der er skæg og ballade, siger Carsten Friis.

 

Afhængig af frivillige

Udover de 19 skuespillere på scenen, både børn, unge og voksne, så står et stort hold af frivillige bag forestillingen. Der er blevet syet og snedkereret i måneder, og når spilleperioden går i gang, står et slæng af unge hjælpere klar i garderoben og cafeen for at få maskinen til at køre. I alt er cirka 60 mennesker involveret i forestillingen.

Der er premiere på Folk og Røvere i Kardemommeby onsdag d. 11. januar kl. 19. Se mere her.

 

01:37 Luk video