I det fynske folks tjeneste

Det lykkedes for lille Leonora: Nu skrottes støtten til unge mødre

Odense Kommune trækker støtten til Mødrehjælpens rådgivningsprojekt "Unge Familier på Vej". Et projekt, der ellers har haft stor succes med at få unge mødre i arbejde eller uddannelse.

00:31

Leonora er kommet i Mødrehjælpen, lige siden hun blev født for godt et år siden. Video: Peter Clowes

Om en lille uges tid fejrer Leonora sin første fødselsdag. Hendes mor, Lisa Mortensen, blev gravid som 19-årig, og har siden gået i Mødrehjælpen. 

Læs også Odense Kommune: Derfor støtter vi ikke længere Mødrehjælpen

Nu tvinges Mødrehjælpen til at nedlægge rådgivningsprojektet "Unge Familier på Vej" for unge mødre i Odense. Kommunen har valgt at trække støtten til Mødrehjælpens tilbud. 

Allerede inden Leonora kom til verden fik Lisa Mortensen støtte af Mødrehjælpen. Graviditeten var ikke planlagt, men hun og kæresten gennem fem år valgte alligevel at beholde den lille, der voksede i maven. Da Lisa Mortensen var 14 uger henne gik parret fra hinanden, og hun flyttede fra hans lejlighed tilbage i forældrenes hjem. Hun havde netop afsluttet HF, men havde intet job og ingen indkomst.

Hos Mødrehjælpen mødte hun andre i situationer, der lignede hendes.

Læs også Kendt familievejleder: I stresser selv jeres børn

- Hjælpen har været rigtig vigtig. Det har været rigtig vigtigt for mig at kunne komme derned og få et netværk, fordi jeg til at starte med ikke rigtig har haft et overhovedet. Det har betydet rigtig meget, fortæller Lisa Mortensen.

- Det er synd for mødrene.

Efter sommerferien slutter barlsen for både Leonora og mor. Leonora starter i institution, og Lisa Mortensen skal studere e-design i Kolding. 

Unge Mødre vil fremover ikke blive tilbudt samme støtte, som Leonora og Lisa Mortensen blev. Projektet "Unge Familier på Vej" er finansieret af Odense Kommune, der har valgt at opsige samarbejdet med Mødrehjælpen.

Det sker på trods af, at 86 procent af de 122 kvinder, der sidste år var en del af projektet, er kommet i job eller uddannelse. 

Læs også Vi er reddet: Antikvalme-is til gravide vælter Facebook

Derfor undrer det direktør i Mødrehjælpen, Mads Ruke Clausen, at Odense Kommune ikke længere vil støtte projektet. Han mister fire medarbejdere på grund af beslutningen.

- Det handler ikke om, at det er synd for Mødrehjælpen. Det er synd for de mødre, fædre og børn, der ikke får den rigtige hjælp. 

Lisa Mortensen er ked af, at andre unge kvinder ikke fremover får samme tilbud som hende. 

- Jeg synes, det er rigtig, rigtig ærgerligt, for det er et godt tilbud til unge mødre. Det er rigtig trist, synes jeg faktisk. 

Odense Kommune støttede projektet med 1,1 millioner kroner. Det svarer til to tredjedele af projektets finansiering.