Dom i dag: Fynsk vennepar tiltalt for coronasvindel

Et fynsk vennepar modtager fredag dom i en omfattende sag om svindel med coronamidler for i alt 305.000 kroner.

Fredag bliver der afsagt dom i en større sag om coronasvindel, der var for retten i Odense torsdag. 

Et fynsk vennepar står ifølge anklagemyndigheden til henholdsvis halvandet og to års fængsel for svindel med corona-hjælpepakker for i alt 305.000 kroner.

Venneparret har ifølge anklageskriftet indsendt tre forfalskede ansøgninger på beløb mellem 70.000 og 135.000 kroner i håb om at få kompensation for udgifter til blandt andet reklamebannere, pladsleje og mad og drikke. Udgifter, de ifølge anklagemyndigheden, ikke havde haft.

En af mange 

Det fynske vennepar er ikke de eneste, der har forsøgt at få penge ud af coronasituationen. 

En ny opgørelse viser, at Statsadvokaten For Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) i alt har modtaget 435 anmeldelser om svindel med corona-hjælpepakker for et samlet beløb på mere end 208 millioner kroner.

På Fyn tæller det 23 sager lige nu.

quote Det er tyveri mod fællesskabet, og det skal straffes meget, meget hårdt

Lars Chr. Lilleholt, MF, Venstre

I marts 2020 indførte Folketinget ellers firedobbelt straf for svindel med hjælpepakkerne. Men i december 2021 reducerede Socialdemokratiet, SF, De Konservative og Dansk Folkeparti strafmuligheden til kun dobbeltstraf.

Det møder kritik fra Venstre, som ikke er med i aftalen.

- Det er jo helt grotesk. Når man får prøvet sig mod fællesskabet, så skal hammeren også falde meget bastant, og derfor er det jo helt hen i vejret, at regeringen nu vælger at halvere straffen for coronasvindel. Det er tyveri mod fællesskabet, og det skal straffes meget, meget hårdt, siger det fynske folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt (V).

- Venstre rammer ved siden af

På Christiansborg undrer det et andet fynske folketingsmedlem, Bjørn Brandenborg, der er medlem af Retsudvalget for Socialdemokratiet, at strafreduktionen vækker så meget forargelse.

quote Man skal ikke sidestilles med folk, der begår bandekriminalitet. Det, synes jeg, er for hård en straf

Bjørn Brandenborg, MF, Socialdemokratiet

- Jeg synes, at Venstre rammer ved siden af målet med deres kritik, og det er drønærgerligt, at partiet står uden for aftalen og ikke er med til at tage ansvar for retspolitikken. Det er jo anden gang, at Venstre ikke er med i en aftale, hvor vi tager hånd om danskernes tryghed, siger Bjørn Brandenborg og henviser til aftalen om nærpolitistationer, der blev indgået i 2020.

Socialdemokratiet var både med til at lave en firedobling af straffen og skrue ned for den igen. Og han mener fortsat, at der ligger en hård straf i at svindle med coronamidler.

- Men man skal ikke sidestilles med folk, der begår bandekriminalitet. Det, synes jeg, er for hård en straf, siger Bjørn Brandenborg. 

Se hele indslaget med både Bjørn Brandenborg og Lars Chr. Lilleholt

Lars Christian Lilleholt er dog ikke enig i det, da han til sagen bliver spurgt om følgende:

Der er udbetalt hjælpepakker under corona for cirka 50 milliarder kroner, og så er 200 millioner kroners svindel jo ikke så mange penge?

- Det er stadig ganske mange penge. Når man laver sådan nogle hjælpepakker, så er de lavet for at hjælpe virksomhederne og er ikke et tag-selv-bord for mennesker, der vælger at forbryde sig mod fællesskabet, siger han.

Der falder dom i sagen fredag klokken 10.00.