Drama i Odense Zoo: Skytte blev tilkaldt til voldsomt chimpanseslagsmål

En gruppe chimpanser røg i totterne på hinanden søndag eftermiddag og skabte så voldsomt et slagsmål, at dyrepasseren måtte tilkalde en skytte.

Søndagsgæsterne i Odense Zoo fik sig lidt af et chok, da en gruppe chimpanser ved 15-tiden kom i et form for opgør eller jagt af hinanden i deres anlæg midt i Zoo. 

Slagsmålet var så voldsomt, at dyrepasseren bad gæsterne trække sig væk fra anlægget og tilkaldte en skytte, der i værste udfald kunne aflive de involverede chimpanser.

- Chimpanser kan godt finde på at slås. Jeg kan tit høre fra mit kontor, at de råber over noget, men som regel er det små bagateller. I dag var voldsommere end normalt, siger Bjarne Klausen, der er administrerende direktør i Odense Zoo.

Han forklarer, at chimpanserne har et stramt hierarki.

quote Chimpansen ville simpelthen synke til bunden og drukne, hvis den falder i. Men nogen gange kan eneste udvej for en chimpanse, der for eksempel bliver jagtet, være at hoppe i vandet

Bjarne Klausen, administrerende direktør, Odense Zoo

- Biologisk set er det skidesmart, fordi man så slipper for at diskutere. Men sådan et hierarki kan blive udfordret, og der diskuterer chimpanserne altså i et lidt højere lydniveau og med blottede tænder, forklarer direktøren.

Så du slagssmålet?

Drukneulykke i 2017

Rundt om chimpansernes ø i Zoo løber der en bred voldgrav med vand, som sørger for at holde chimpanserne inde i anlægget. Chimpanser kan nemlig ikke svømme.

- Det er af hensyn til gæsterne, for vi kan ikke risikere, at der kommer farlige dyr ud til gæsterne, siger Bjarne Klausen.

For knap fire år siden faldt en chimpanse ved navn Ricardo i vandgraven i Odense Zoo og druknede, og netop deres manglende evne til at svømme var en del af årsagen til, at skytten blev tilkaldt.

- Chimpansen ville simpelthen synke til bunden og drukne, hvis den falder i. Men nogen gange kan eneste udvej for en chimpanse, der for eksempel bliver jagtet, være at hoppe i vandet, forklarer Zoo-direktøren.

Aflivning kan derfor være eneste udvej, da bedøvelsen kan tage lang tid om at sætte ind og kun efterlade chimpansen forsvarsløs midt i slagsmålet. 

Dog blev det ikke nødvendigt for skytten at aflive nogen af chimpanserne, da dyrepasseren fik ro på chimpanserne.

- Men så er de også anderledes tilgivende en mennesker bagefter, forklarer Bjarne Klausen.