I det fynske folks tjeneste

Dronningens Fortjenstmedalje til fire udviklingshæmmede

Fire medarbejdere med en medfødt hjerneskade, får torsdag overrakt Dronningens Fortjenstmedalje for henholdsvis 50 og 40 års arbejde samme sted.

00:47

Video: Anders Høgh

Foto: Anders Høgh

Foto: Anders Høgh

Foto: Anders Høgh

Foto: Anders Høgh

1 af 5

Hver eneste dag i henholdvis 50 år og 40 år er Dagny Pedersen, Erling Arndal, Klavs Pedersen og Poul-Erik Jensen mødt op på deres arbejdsplads i Odense Kommune på Bregnevej for at passe deres arbejde. Dét bliver de nu belønnet for med Dronningens Fortjenstmedalje. 

- Det er dejligt at modtage medaljen. Det er en stor ære og et minde at have, siger Dagny Pedersen, der har været på Bregnevej i 50 år. 

Bregnevej er et af Odense Kommunes beskæftigelses- og aktivitetstilbud for mennesker med en medfødt hjerneskade. Der er cirka 400 medarbejder og godt 60 personer i personalet.

En institution i Odenses historie

Bregnevej lukkede dørenen op i 1964 som maskinværksted og montageværksted. Her 53 år senere er Bregnevej en del af Odense Værkstedernes fem afdelinger. 

00:21 Luk video

Borgerne, der arbejder på Odense Værkstederne, har betegnelsen medarbejder. De personer, der er ansat til at hjælpe og støtte medarbejderne, har betegnelsen personale, og det er altså blandt den første betegnelse - medarbejdere -, at fire personer torsdag modtager Dronningens Fortjenestemedalje. 

Det er en stor ære og et minde at have.

Dagny Pedersen

I dag består Bregnevej af et maskinværksted, montageværksted, en systue, et lager samt en job og kursus-afdeling, hvor jobkonsulenter hjælper borgerne i job med løntilskud på det ordinære arbejdsmarked.

Bregnevej er for livstid

Bag den uddelte fortjenestemedalje gemmer sig fire personer, der siden slutningen af 60'erne har haft deres daglige gang på Bregnevej i Odense.

De har blandt andet syet sutsko, lavet betræk til madrasser og fragtet ordrer for kunder, fik lavet ting på industriværkstedet på adressen. Ens for alle fire er, at de er udviklingshæmmede, men alligevel hver dag i 50 år og 40 år har passet et arbejde, fordi det gør dem glade. 

00:08 Luk video

- Jeg har noget at stå op til om morgenen. Vi ved, at vi har noget at lave her, siger Dagny Pedersen. 

De fire modtagere

  • Dagny Pedersen: 50 års arbejde. Hun har arbejdet i systuen på Industriværkstedet Peder Skramsvej og Industriværkstedet Bregnevej. 
  • Erling Arndal: 50 års arbejde. Han har primært været chauffør for industrivækstedet. I dag er han tilknyttet montagen, hvor han blandt andet laver lygtebeslag og mange andre montageopg. Han hjælper også gerne stadig med opgaver som chauffør.
  • Poul-Erik Jensen: 40 års arbejde. Han startede på Camillagården og er senere kommet til Bregnevej. Poul-Erik har primært arbejdet i montagen begge steder. Har i enkelte perioder også arbejdet på maskinværkstedet.
  • Klavs Pedersen: 40 års arbejde. Han startede på Industriværkstedet Peder Skramsvej på maskinværkstedet. Senere kom han til montagen på Bregnevej. Claus er specialist i skinpakker samt udstansning.

Stolt personale

Mellem klokken 8 og 9.30 møder medarbejderne hver dag ind til deres arbejde på Bregnevej. Her bliver de taget imod af dagens personale, som på en tavle med billeder fortæller med arbejderne, hvad deres arbejde for dagen er. 

- Det er fire fantastiske mennesker, som med glæde har valgt at være her. De møder ind om morgenen og går hjem efter et godt og meningsfyldt arbejde. For dem er det et reelt arbejde at være her, som det er for alle andre, der går på arbejde, siger Linda Zeberg, pædagog og kontaktperson på Bregnevej og fortsætter: 

00:11 Luk video

- Det er jo fantastisk flot, at de nu får Dronningens Fortjenstmedalje, og de har så ærligt fortjent den. Og Dagny Pedersen for eksempel er så stolt, at hun græder hver gang, vi snakker om medaljen.  

Dagen på Bregnevej ligner en hverdag på en hver anden arbejdsplads med de nødvendige kaffe- og frokostpauser og en arbejdstid fra klokken 8 til 16 i enten fem, fire eller tre dage om ugen. Det er forskelligt fra medarbejder til medarbejder.

00:16 Luk video

Og ifølge Linda Zeberg, pædagog og kontaktperson på Bregnevej, er der en rigtig god grund til, at de fire personer har været på arbejdspladsen i så lang tid, som medaljen i dag beviser. 

- De bliver hængende her, fordi de først og fremmest er glade for at være her. Men hvis de stopper, kommer de hjem også hjem i deres bolig og ender med at lave ingenting. Der er ikke mange tilbud til personer som dem. 

Dronningens Fortjenstmedalje. Foto: Anders Høgh Foto: Anders Høgh

Hvis ikke du skulle gå på arbejde og kun skulle være hjemme, hvordan ville det være for dig? 

- Så tror jeg, at jeg ville falde hen. Det er jo sjovere at have noget at stå op til, siger Dagny Pedersen, der tilmed stort set ingen sygedage har haft i 50 år. 

Dronningens Fortjenstmedalje

  • Fortjenstmedaljen er den ældste eksisterende belønningsmedalje i Danmark
  • Den blev indstiftet den 16. maj 1792 af Kong Christian 7.
  • Medaljen findes i dag i en guld- og en sølv-udgave. 
  • Fortjenstmedaljen i Guld uddeles kun i yderst sjældne tilfælde til særligt fremtrædende personer, som har ydet en ekstraordinær indsats
  • Fortjenstmedaljen i Sølv kan i dag tildeles for mindst 40 års uafbrudt civil eller militær tjeneste inden for samme tjenesteområde til offentligt ansatte personer, som ikke i almindelighed vil komme i betragtning til et ridderkors
  • Antallet af tildelte medaljer ligger for tiden i størrelsesordenen 1.000 årligt


Kilde: Kongehuset