I det fynske folks tjeneste

Dybro vil forbyde rygning: Partifælle totalt uenig

Sundhedsudvalgets formand i Odense Kommune, Brian Dybro (SF), vil have odenseanerne til skrotte smøgerne ved at indføre rygeforbud. Hans partifælle Carl Valentin er rystet.

Så er det vel til at forstå ...

Folketingskandidat Carl Valentin (SF) er direkte uenig med sin partifælle Brian Dybro. 

Odense Kommune har ambitioner om at begrænse røgen i byen, og målet er, at kun to procent af byens indbyggere ryger i 2030.

I den forbindelse udtalte Brian Dybro som formand for Odense Kommunes sundhedsudvalg fredag på TV 2/FYN, at han sagtens kunne forestille sig et rygeforbud på offentlige pladser.

Dét er Carl Valentin fortørnet over.

- Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man i fremtiden kan få stukket en bøde i hånden, hvis man tænder en smøg i gågaden, i Eventyrhaven eller lignende. Det er langt over grænsen og en stor indskrænkning af den personlige frihed, som jeg på ingen måde kan stå inde for, siger han. 

Men det er Brian Dybro ikke enig i. 

- Jeg tror, at hvis vi skal nå i mål om et røgfrit Odense, så bliver vi også nød til at tage nogle forbud i brug. Der hvor jeg synes vi skal starte er at gøre legepladser røgfri, siger Brian Dybro. 

Delte meninger på Facebook  

Brugerne på TV 2/Fyns facebookside har haft en livlig diskussion om, hvorvidt et forbud er en god ide. Nogle føler sig meget generet af røg i det offentlige rum. For eksempel Jonas Norman Larsen: 

Men der var bred enighed blandt kommentatorerne om, at Odense Kommune går får vidt med et forbud mod rygning i det offentlige rum. 

Håndhævelse udeladt

Brian Dybro kommer ikke med nogle konkrete bud på, hvordan et eventuelt forbud ellers skal håndhæves. 

- Vi har ingen intentioner om, at der skal til at uddeles bøder. Jeg er sikker på, at rygere gerne vil tage hensyn til andre, så hvis man siger, her må man altså ikke ryge, så følger man det, siger han. 

Carl Valentin håber, at odenseanerne selv vil sætte en stopper for byrådets eventuelle forbudspolitik. 

- Jeg håber, at der er mange odenseanere, der vil sige sige fra over for den politik. Jeg vil synes det er ærgerligt, hvis vi fik en forbudsby i stedet for en frihedsby.