Dykkere fandt vaskemaskiner og løbehjul i havnen: - Hvis vi vil færdes i havet, skal vi passe på det

Søndag var 40 frivillige dykkere taget til Odense Havn for at fjerne affald på bunden af havet, der er skadeligt for havmiljøet.

Når man går en tur langs Odense Havn er det ikke til at se, hvor meget havnebassinet gemmer på.

Men det fik 40 frivillige dykkere lov til at se på tætteste hold, da de søndag hoppede i vandet med våddragt, dykkerflasker og masser af optimisme og dykkede mod bunden. 

Diving2000, Os Om Havet og Voi havde søndag inviteret til store oprydningsdag for dykkere og kajakroere for at få ryddet havnen for affald.

- Lige præcis den type arrangement kan kun blive en succes. Enten finder vi ikke så meget, og så er det en succes, at havnebassinet er rent og pænt. Ellers finder vi en masse, og så er det en succes, at vi får det op, siger Tobias Theil Madsen, der er souschef i Diving2000.

Chokeret hver gang

Det er ikke hvad som helst, de mange dykkere på skift smider op på land søndag formiddag.

- Man bliver lige chokeret hver gang. Af alt det affald, der ligger i havet, der havner 70 procent på bunden. Så når man går en tur og ser, hvad der ligger, skal man altså lige gange det op, siger Jamilla Lilja, der der formand for organisationen Os Om Havet.

quote Jeg håber, at nogen får sig lidt af en øjenåbner, for affaldet er stadig tilstede

Tobias Theil Madsen, souschef i Diving2000

Blandt fangsten er gamle, rustne cykler, flasker, glas, indkøbsvogne og endda en vaskemaskine.

En øjenåbner

På 3,5 timer gav alle mand hele armen med at få bugt med de ting, der gemte sig under overfladen. I alt dukkede 1.091 kilo affald op.

- Vi går meget op i som dykkere, at hvis vi vil færdes i havet, skal vi passe på det, siger Camilla Fejerskov Frandsen, der var med til at dykke efter affald på bunden.

Flere gange om året bliver der afholdt arrangementer som den søndag. 

- Jeg håber, at nogen får sig lidt af en øjenåbner, for affaldet er stadig tilstede. Det ligger stadig på bunden og forurener det miljø, vi har i vandet, siger Tobias Theil Madsen.

Plastik i havet


Oversigt

    Oversigt