I det fynske folks tjeneste

Efter branden: Nu har Sortebrødrene igen noget at fejre

For 14 måneder siden åd flammerne den gamle spejderhytte i Fruens Bøge. I dag er der fest på grunden. Spejderne fylder nemlig 70 år.

19. september 2015 kunne spejdergruppen Sortebrødrene se deres gamle spejderhytte - Frederiksminde - forvandlet til en brandruin. 

  Foto: Sortebrødrenes Facebookside

Spejderhytten var bare en af 14 brande, som en 42-årig mand senere er blevet tiltalt for. 

- Det er noget værre lort. Vi er sindssygt kede af det - og vi er vrede. Der var så mange minder i den hytte, lød det fra Kasper Boysen til TV 2/FYN dagen derpå. 

- Længe stod der jo bare en brandtomt, fortæller Jes Bacher Kristensen, der er gruppeleder i Sortebrødrene i dag til TV 2/FYN.

- Men da resterne af hytten blev fjernet, så var det godt nok mærkeligt. Så var det hele væk. 

Det er jo ingen alder
Sortebrødrene har holdt til i Frederiksmindehytten i Fruens Bøge siden 1959. Og gruppen har eksisteret siden 1946 - og kan derfor i dag fejre 70 års fødselsdag. 

Læs også Nedbrændt spejderhytte skal genopstå

- 70 år...Det er jo ingen alder for en spejdergruppe, griner Jes Bacher Kristensen. 

- Men det er da en fed følelse at kunne fejre det. 

Kold vinter i telt kostede medlemmer
Sortebrødrene har omkring 150 spejdere i gruppen. Men efter branden var spejderne henvist til telte hele vinterhalvåret - og det kostede nogle medlemmer. 

Men da resterne af hytten blev fjernet, så var det godt nok mærkeligt. Så var det hele væk. 

Jes Bacher Kristensen, Gruppeleder hos Sortebrødrene

- Det var hårdt for de mindste drenge. Før nytår var det frost, så var det bare på med flyverdragten - men efter nytår blev det vådt, mudret og koldt - og så er det bare ikke så sjovt. Så det påvirkede da medlemstallet lidt. Men så kommer de jo bare igen til foråret. 

Brændt ned - men ikke udbrændt
Spejderne holder møde hver uge på grunden - og de har kunne følge med i opbygningen af den nye spejderhytte, som forventes færdig 1. juli. 

Læs også Spejder: Det er noget lort

- Det har styrket vores sammenhold. Vi har haft den der: Vi skal have det op at køre-følelse. Og nu er der kommet fundament og håndværkere, så det er dejligt. 

- Nok er vi brændt ned - men vi er ikke udbrændt, var vores motto lige efter branden. 

70-årsdagen bliver fejret med march fra Skt. Knuds Gymnasium til Fruens Bøge - og så bliver der holdt taler ved fundamentet til den nye spejderhytte, der kommer til at ligne den gamle, fortæller Jes Bacher Kristensen. 

Nu fylder I 70 - hvor længe holder I ud?

- En spejder går aldrig død, så jeg forventer da, at vi mindst bliver 140 år, griner Jes Bacher Kristensen.