Efter måneders forsinkelse: H.C. Andersens Hus sætter dato på ophør af soft opening

Da H.C. Andersens Hus i juni blev officielt åbnet af dronningen, lød meldingen, at byens nye kulturelle fyrtårn ville være helt færdig i løbet af august. I dag meddeler Odense Bys Museer, at museet vil åbne fuldt ud 1. december.

På den sidste dag i juni i år klippede dronning Margrethe den røde snor over til H.C. Andersens Hus, der har kostet 400 millioner kroner. 

Odense Kommune har postet 60 millioner skattekroner i den nye superattraktion.

Ny udvikling
Ti minutter efter at TV 2 Fyn udgav denne artikel sendte Odense Bys Museer en pressemeddelelse ud med meddelelse om at den fulde åbning er fastsat til 1. december.

- Det er en kæmpe festdag. Det er en af de største attraktioner, vi nogensinde kommer til at åbne. Det bliver en magnet for turister, sagde Odenses by- og kulturrådmand Christoffer Lilleholt (V) på åbningsdagen.

quote ”Ser man fremad vurderes risikoen for forsinkelser særdeles høj”.

Referat fra møde i styregruppen for H.C. Andersens Hus i marts i år

Officielt blev åbningen kaldt en soft opening - altså en blød åbning. Centrale dele i det ambitiøse projekt til flere hundrede millioner kroner var ikke blevet færdig til tiden, og derfor fik både dronningen, indbudte honoratiores og publikum ikke den fulde oplevelse af det, der oprindeligt var planen med det nye H.C. Andersens Hus.

Konsekvensen blev, at billetprisen for at besøge byens nye fyrtårn blev halveret, mens modtagelsen var lunken hos nogle anmeldere og gæster.

- Det at vente i længere tid med at åbne, er heller ikke en løsning. Soft opening har på mange måder skabt muligheden for, at mange mennesker kunne opleve huset, siger Henrik Harnow, der er direktør for Odense Bys Museer.

Og datoen 30. juni var vigtig, og derfor blev åbningen fastholdt, selvom det ikke skortede på advarsler.

I et referat fra et møde i husets styregruppe i marts 2021, som TV 2 Fyn har fået aktindsigt i, står der:

”Ser man fremad vurderes risikoen for forsinkelser særdeles høj”.

Dengang lød meldingen, at den såkaldte ”grand opening” af alle dele af museet, ville finde sted i løbet af sommeren, og at billetprisen kun ville være halveret indtil august. Den risiko var styregruppen villig til at løbe.

- Man skal huske, at vi stod over for en sommersæson, som også er vigtig for os at få en andel i. Og det har også været vigtigt for huset og kommunen at kunne dele så stor en kulturattraktion i sommer, hvor folk hungrede efter kultur og oplevelser, siger museumsdirektør Henrik Harnow.

Dato offentliggjort i dag

Men først her tre en halv måned efter, at dronningen holdt tale og klippede den røde snor over, har Odense Bys Museer sat dato for, hvornår hele H.C. Andersens Hus står klart, og hvornår gæsterne skal betale den fulde entré.

- Det er med glæde, at Odense Bys Museer kan informere om, at det nye H.C. Andersens overgår til fuld åbning den 1. december 2021. Onsdag den 13. oktober konstaterede styregruppen bag byggeriet, at de elementer, der er nødvendige for at give publikum den fulde oplevelse af det nye, fantastiske museum, vil være klar den 1. december, skriver Odense Bys Museer i en pressemeddelelse, der blev udsendt ti minutter efter at tv2fyn.dk udgav en artikel om den fortsatte soft opening.

Da Odense Kommune, Odense Bys Museer og repræsentanter for de fonde, der har støttet projektet økonomisk, i marts i år besluttede at indvie huset med en såkaldt soft opening, var forventningen, at udstillingen efter få uger ville kunne åbne i fuld skala. Soft openingen skulle ifølge planen afsluttes i august.

H.C. Andersens Hus åbnede 30. juni med en såkaldt soft opening, som trækker ud og ud.
H.C. Andersens Hus åbnede 30. juni med en såkaldt soft opening, som trækker ud og ud.
Foto: William Borst Lorentzen

Flere udskydelser

Men allerede få uger efter indvielsen 30. juni stod det klart, at museet var nødsaget til at forlænge perioden med soft opening til og med august. Styregruppen besluttede ligeledes, at man i midten af august skulle tage stilling til, om soft opening også skulle forlænges til at omfatte september. 

En hel åbning af den nye attraktion blev efterfølgende igen udskudt, så soft opening også var gældende for september.

Årsagerne til, at museet alligevel ikke kunne åbne for fuldt blus var mange. Af dokumenter, som TV 2 Fyn har fået udleveret, fremgår det, at bærende dele af oplevelsen i det nye H.C. Andersen Hus ikke var færdige.

Haverne i Odenses nye attraktion er endnu ikke åbnet for publikum
Haverne i Odenses nye attraktion er endnu ikke åbnet for publikum
Foto: William Borst Lorentzen

Dele af arkitekturen manglede, og det samme gjaldt færdiggørelse af haven, cafeen, børneuniverset, udstillingen og ikke mindst den specielle audioguide, som skulle give publikum en særlig og samlende oplevelse i det nye museum, fungerede fortsat ikke.

Mangel på mikrochips

Publikum er i dag fortsat henvist til at høre forklaringen på museets udstillinger og installationer via en højtaler i hvert rum, og det giver ikke den oplevelse, som huset er indrettet til, og som var den oprindelige tanke.

Årsagen til at audiosystemet er blevet forsinket skyldes store vanskeligheder med at fremskaffe de nødvendige mikrochips til de headset, som publikum skal have på, når de går rundt i museet.

- Vi har knoklet benhårdt på at få huset klart til den 30. juni, fordi det har været afgørende for os. Vi har også haft en række faktorer, der ikke er gået vores vej. Byggebranchen er generelt overophedet, byggematerialer har svært ved at nå frem og man har svært ved at rekruttere folk i byggebranchen i øjeblikket. Det gør, at der har været nogle faktorer undervejs som har givet os modvind, siger Morten Møller Iversen, der er direktør i By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune og medlem af styregruppen for H.C. Andersens Hus.

TV 2 Fyn interviewede direktøren for By- og Kulturforvaltningen torsdag, og her kunne Morten Møller Iversen ikke melde en dato ud: 

- Det vil jeg helst ikke svare på, men vi arbejder benhårdt på at få byggeriet færdigt inden for de næste måneder, siger Morten Møller Iversen. 

Datoen kom så fredag.