I det fynske folks tjeneste

Efter skud mod rocker i Odense: Politi i Aarhus laver visitationszoner

Uro og våbenfund har nu også fået Østjyllands Politi til at indføre visitationszoner i Aarhus-forstaden Viby af frygt for opgør. Det samme skete i Odense og Nyborg sidste weekend.

Foto: Frederik Roland

Sidste weekend blev en tysk Hells Angels-rocker skudt i benet i Odense. Frygt for bande- og rockerrelaterede opgør fik efterfølgende Fyns Politi til at lave visitationszoner i både Odense og Nyborg.

Samme frygt har nu ramt Aarhus.

Østjyllands Politi indfører fra midnat lørdag 3. september derfor visitationszoner i områderne Rosenhøj og Rundhøj i Aarhus-forstaden Viby.

Det oplyser Per Bennekov, vagtchef ved Østjyllands Politi.

- Der har været flere episoder med uro i områderne, og vi gør det fordi vi i går (torsdag, red.) fandt en del unge i området, der var i besiddelse af våben, siger han.

Der var ifølge vagtchefen blandt andet tale om slagvåben, peberspray og knojern.

Østjyllands Politi indfører visitationszonerne, fordi man vurderer, at der er risiko for et opgør mellem de unge grupperinger.

- Vores vurdering er, at der er en risiko for, at vi kommer til at stå i et voldeligt opgør ude i de to områder, siger Per Bennekov.

Han oplyser, at Østjyllands Politi ikke ved, præcis hvad striden mellem de unge består i.

Visitationszonerne i områderne gælder foreløbig i 14 dage. I den periode kan politiet undersøge personer eller køretøjer uden begrundet mistanke om, at de bærer våben.

Også på Fyn har politiet for nylig som nævnt indført visitationszoner i Odense og Nyborg, efter en Hells Angels-rocker lørdag 27. september blev skudt i benet af en banderelateret mand.

Her gælder visitationszonerne indtil 4. september.

 FAKTA: Det giver en visitationszone politiet ret til

Politiet kan blandt andet kropsvisitere personer uden at have en mistanke om, at de har gjort noget forkert.

Inden for en uge har både Fyns Politi og Østjyllands Politi indført visitationszoner i dele af deres kredse. Herunder kan du læse om loven på området, og hvad zonerne giver politiet ret til at gøre:

* Politilovens § 6 giver politiet ret til at foretage såkaldte stikprøvevisitationer på bestemte steder. Normalt må politiet kun visitere på baggrund af en mistanke.

* Loven giver politiet ret til at "foretage stikprøvevise besigtigelser af personers legeme, samt undersøgelse af tøj og andre genstande, herunder køretøjer. Det sker med henblik på at kontrollere om personen besidder eller bærer våben".

* Politidirektøren skal sagligt begrunde, hvorfor et bestemt sted udpeges som visitationszone.

* Visitationszoner er altid midlertidige og skal altså have en slutdato.

 I forarbejderne til politiloven står der, at:
* Stikprøvevisitation fastlægges på baggrund af politiets vurdering af, om der er en forøget risiko for, at nogen foretager strafbare handlinger, som indebærer fare for personers liv, helbred eller velfærd.

* Visitationszoner vil typisk omfatte et bestemt afgrænset område, for eksempel et værtshus, et butikscenter, en gade eller en plads, mens der ikke kan træffes beslutning om visitation i eksempelvis en hel politikreds eller kommune.

* Der er derimod ikke noget til hinder for, at der vil kunne træffes flere samtidige beslutninger om stikprøvevisitation i den enkelte politikreds, hvis betingelserne for hver enkelt beslutning i øvrigt er opfyldt.
 
Kilde: Politiloven