Ekspert: Fynsk krænker behandlede sprængstoffer lemfældigt

En ammunitionsrydder mener, at mistænkt fynsk sexkrænkers sprængstoffer ville kunne gøre betydelig skade.

Lemfældig og uforsvarlig.

Det er de ord, som to eksperter bruger om den måde, hvorpå den tiltalte i en fynsk krænkersag opbevarede sprængstoffer i sin lejlighed.

Den 41-årige tiltalte CJ er blevet kendt som manden i den røde bil, da der i sagen har været mest fokus på, at han er anklaget for at samle to småpiger op i sin røde bil og krænke dem seksuelt i efteråret 2012. Det har han delvist erkendt.

Men den 41-årige er også tiltalt for at opbevare flere forskellige sprængstoffer i sin lejlighed. Det var efter en brand i netop CJ's lejlighed, at politiet ved en dna-test matchede CJ med overgrebene på skolepigerne, og sprængstofferne blev fundet.

Retssagen mod ham begyndte i sidste uge og fortsætter onsdag, hvor ammunitionsrydder fra forsvaret Søren Ejsing-Duun er med for at forklare om farligheden af de sprængstoffer, som blev fundet i tiltaltes lejlighed.

- Sprængstofferne står rundt omkring i plastikbeholdere, de står på kanten af et bord, på en hylde, de ligger til tørre. Det er i min verden meget lemfældigt, siger Ejsing-Duun.

Han forklarer, at der blandt andet i lejligheden blev fundet 73 gram af sprængstoffet EGDN.

- Hvis 70 gram sprænger, så vil der være forholdsvis store ødelæggelser i lejligheden, siger han.

Også analysekemiker Mads Skak Jensen var onsdag med i retten for at fortælle om sin viden om de kemikalier og sprængstoffer, der blev fundet hjemme hos CJ.

- Jeg synes, at det, jeg så, var uforsvarligt. Man havde en sammenblanding af primære og sekundære eksplosiver. Der stod askebægere på bordene.

Primære og sekundære eksplosiver er to grader af, hvor let et sprængstof antænder. Ifølge Mads Skak Jensen kan det primære antænde det sekundære.

Den tiltalte har selv sagt onsdag, at han røg i lejligheden, men at sprængstofferne altid var pakket væk.

Ifølge ammunitionsrydderen øgede det risikoen for en eksplosion i lejligheden, at der opstod en brand, som altså endte med at afsløre den tiltalte. Sprængstofferne ville nemt kunne eksplodere og antænde ved en gnist eller ild, mener han.

Der ventes at falde dom i sagen 18. eller 19. november.

Oversigt

    Oversigt