Ekspert: Lærer-vold skyldes offermentalitet

Mange indvandrere tror, at danskerne er racister - derfor er de parate til at blive fornærmede.

Sådan lyder kultursociolog Mehmet Ümit Necefs forklaring på, hvorfor en far, som er statsløs palæstinenser, onsdag aften overfaldt en lærer på Abildgårdskolen i Odense under en skole-hjemsamtale, fordi læreren ville give hånd til farens ni-årige datter.

- Akademikere og journalister har i mange år fortalt indvandrerne, at danskerne er racister, og at indvandrerne er ofre. Det gør, at mange indvandrere er mentalt psykisk forberedt på at blive fornærmede. De finder enhver anledning til at eksplodere, siger Mehmet Necef, som er lektor på Syddansk Universitet, til TV 2 News ifølge JP.dk.

- Det kan være rigtigt, at der findes racisme i Danmark. Men man må være klar over, at man skaber en psykisk parathed for, at indvandrere finder anledning til at eksplodere, når man konstant taler om det, siger han.

Han finder det særligt interessant, at den overfaldne lærer selv er marokkaner.
- Her har vi en succesrig indvandrer, som ikke passer ind i verdensbilledet med, at indvandrere er ofre, og det kan være  provokerende.

Mehmet Necef afviser, at islamiske regler skulle være nogen hindring for at give hånd til en 9-10-årig pige. At det opfattes som en fornærmelse, kan skyldes enten en meget striks tolkning af islam eller traditioner fra landlige områder, hvor det er normalt ikke at give hånd til kvinder.