Ekspert om 9. klassers fejring: - Jeg synes ikke, man skal gå helt bananas

Omkring 500 skoleelever er fredag eftermiddag samlet i Munke Mose for at fejre skoleafslutningen, men det kan ikke hidse professor Hans Jørn Kolmos op.

Hundredvis af 9. klasseslever er fredag samlet for at fejre deres afslutning på folkeskolen. 

Og selvom der er mere alkohol end afstand, er det altså ikke noget, der kan hidse Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, op.

- Når det er en engangsforestilling, synes jeg ikke, man skal gå helt bananas over, at nogle skolelever glædes over, at de er færdige med 9. klasse, siger han.

Det betyder dog ikke, at festlighederne foregår uden risiko. 

- Hvis du ser strengt på det, er det ikke helt okay, og det kan være en supersprederbegivenhed, hvis nogen er smittet. Men det foregår uden for, og det er meget bedre at have dem i Munke Mose, end at de mødes til en illegal fest, siger Hans Jørn Kolmos.

Eleverne er trænet i test

Ifølge professoren mindsker den udendørs placering risikoen for smitte betydeligt. Langt det meste smitte sker indendørs i dårligt ventilerede lokaler, lyder det.

- Og bliver der smitte, har vi et testsystem, som kan samle det op, siger Hans Jørn Kolmos.

quote Vi ville selvfølgelig foretrække, at de ikke var så mange samlet

Milan Holck Nielsen, vagtchef hos Fyns Politi

Han peger samtidig på, at skoleleverne er nogle af dem, der bedst trænet i at blive testet.

- Skoleafslutningen er once in af life time, og det skal man ikke tage fra dem, men i stedet holde en god dialog med de unge, siger professoren. 

Ingen anmærkninger fra politiet

Ifølge Fyns Politi er der først på aftenen omkring 500 mennesker samlet i Munke Mose. Både Odense Kommune og politiet havde forud for den store dag være ude og opfordre til ikke at samles i parken, som traditionen foreskriver. 

Alligevel tager vagtchefen hos Fyns Politi, Milan Holck Nielsen, situationen med ophøjet ro.

- Der er god stemning, og de er ikke samlet i én stor gruppe, men holder sig under 100 i hver. De er gode til ikke at stå mere end det samlet, siger han. 

- Vi ville selvfølgelig foretrække, at de ikke var så mange samlet, men de overtræder ikke forsamlingsforbuddet.

Politiet vil løbende patruljere i området. Det er nemlig set før, at tingene kan udvikle sig, når der er alkohol involveret, lyder det.