Ekspert om nye forvaltninger: - En del af en politisk logik

Professor i offentlig organisation mener, de to nye forvaltninger, der er på vej i Odense, bunder i en politisk kabale, men mener samtidig, at de kan være en god idé.

Som en del af konstitueringsaftalen i Odense blev der oprettet to nye forvaltninger og dermed to nye rådmandsposter. 

Fremover får Odense således en rådmand for sundhed og en for miljø og klima. 

- Det er et udtryk for en politisk konstituering og det muliges kunst, når man vil have en bred konstituering. Men det er også det, man kan kalde for en politisk logik. Altså at man ønsker at sætte fokus på noget bestemt politisk, fordi man har en kabale, der skal gå op, siger Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig organisation ved SDU. 

- Det er en anden logik, end den vi normalt siger, man skal skrue tingene sammen efter. Nemlig en driftsorienteret eller funktionel måde at få en forvaltning til at gå op. 

Her er de nye rådmænd

Alligevel mener han, at der kan være gode grunde til at omorganisere, som man nu gør i Odense. 

-  Det her er, hvad man i organisationsteorien taler om som en reorganisering og en gentænkning, og der skal man jo finde smarte løsninger. Og det vil sige, det kan faktisk godt føre til, at man laver effektiviseringer forbundet med det her, samtidig med at man opnår det, som man gerne vil nemlig en specialisering af indsatsen, siger han. 

40 millioner kroner

Per Nikolaj Bukh, der er professor i offentlig økonomi ved Aalborg Universitet, har regnet sig frem til, at det vil koste cirka fem millioner kroner om året per forvaltning. Det svarer til cirka 40 millioner kroner over den næste valgperiode.


Men Kurt Klaudi Klausen er uenig med sin kollega i, at der ikke er logik i at oprette de nye forvaltninger. 

- Jeg synes, det er en falsk problemstilling at sætte det op som et spørgsmål om varme versus kolde hænder. Det antyder jo, at der er nogen, som ikke er deres penge værd og ikke leverer værdi for samfundet. Det tænker jeg ikke er rigtigt og rimeligt, siger han. 

Sin egen fornuft

Per Nikolaj Bukh mener, beslutningen er både dyr og unødvendig, mens Kurt Klaudi Klausen mener, at der kan være fornuft i, at henholdsvis sundhedsområdet og klima- og miljøområdet hver især får en særskilt forvaltning. 

- Jeg vil faktisk ikke give ham (Per Nikolaj Bukh red.) ret. At lave omorganisering med henblik på at sætte et bestemt politisk og strategisk aftryk og fokus kan rumme sin egen fornuft. I det her tilfælde må man sige, det er nogle meget klare politiske signaler, og på symbolplan ret vigtigt at sige, at man som kommune sætter fokus på bæredygtighed og miljø og på det sundhedsmæssige, siger han.


Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre og Nye Borgelige er med i den konstituering, som gav borgmesterposten til Peter Rahbæk Juel (S).

Oversigt

    Oversigt