Ekspert tager sig til hovedet: Kritik af Odenses digeprojekt ved Seden Strand

Steen Bjerggård Hansen får oversvømmet sine marker hver vinter. Ifølge landmanden fordi Odense Kommune har bygget et dige, som ikke virker. Nu kritiserer ekspert også byggeriet.

Landmand Steen Bjerggård Hansen ved Seden, som beskylder Odense Kommune for at oversvømme hans jord med havvand, får nu opbakning fra en ekspert.

Kent Morel, der er statsautoriseret jordforbedringskonsulent, kalder Odense Kommunes bygningsværk for "stærkt mærkværdigt," og han forudser "betydelige problemer."

Kent Morel er købt og betalt af Steen Bjerggård Hansen, som efter eget udsagn har ofret cirka 250.000 kroner til ekstern konsulentbistand i sin strid med Odense Kommune.

Steen Bjerggård Hansens sag kom til offentlighedens kendskab tirsdag i sidste uge, da landmanden kritiserede et dige og såkaldt højvandslukke, som skal holde havvandet væk fra hans marker.

quote Vi forudser i fremtiden betydelige problemer ved stigende vandstand i fjorden. Dette vil medføre ind strømmen af saltvand igennem slusen og oversvømmelse

Kent Morel, statsautoriseret grundforbedringskonsulent

- Det er helt sikkert, at hvis de her oversvømmelser ikke stopper, bliver vi nødt til at flytte. Man kan ikke drive landbrug, hvis markerne forsumper. Man kan heller ikke bo sundt i en bolig, hvis fugten kravler op ad væggene, siger Steen Bjerggård, lød der fra Steen Bjerggård i sidste uge. 

Det er Odense Kommune, som har anlagt både dige og højvandslukke som led i et naturgenopretningsprojekt ved Seden Strand. Her jævnede kommunen de gamle diger med jorden og byggede et nyt længere væk fra kysten. Det nye dige løber langs Steen Bjerggård Hansens jord.

Højvandslukket, som Steen Bjerggård Hansen er utilfreds med, er en port i diget, så det vandløb, der går igennem landmandens jord, kan løbe ud i fjorden. Når det bliver højvande, skal trykket fra havet smække højvandslukket i og derved holde havvandet ude.

Men højvandslukket virker ikke. Selvom det bliver højvande, står det stadig pivåbent, og saltvandet fosser ind over landmandens marker.

Landmand Steen Bjerggård Hansen og hans kone Natasza Bjerggård Hansen kæmper for et højvandslukke, der virker. Foto: Alexander Aagaard

"Stærkt mærkværdigt"

Den ansvarlige rådmand Søren Windell (K) har i flere omgange nægtet at udtale sig i sagen.

Men nu er TV 2 Fyn kommet i besiddelse af en rapport fra den statsautoriserede jordforbedringskonsulent Kent Morel, der har gennemgået højvandslukket.

Det er Rambøll, der har stået for anlægget. Kent Morel kritiserer højvandslukket. I rapporten omtaler han det "højvandsslusen."

- Det forekommer stærkt mærkværdigt, at Rambøll har valgt et slusedesign med sidehængte klappe. Slusebygværker af den nævnte type er notorisk kendt for mangelfuld funktionalitet i vandløb med lav vandstand, lille vandføring og lille hældning, skriver jordforbedringskonsulenten.

Altså i situationer præcis som i Steen Bjerggård Hansens tilfælde.

Der findes nemlig en anden type højvandslukker, der ifølge eksperten virker bedre ved lave vandstande.

Det er såkaldte tophængte højvandslukker, der virker lidt som en kattelem. Sådan et højvandslukke har Steen Bjerggård Hansen faktisk også på sin ejendom. Det ligger lidt længere nede ad vandløbet, og her oplever landmanden ikke problemer med oversvømmelser.

By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune afviste i sidste uge Steen Bjerggård Hansens kritik i et skriftligt svar. Forvaltningen mener ikke, at landmandens jord er blevet mere sumpet.

By- og Kulturforvaltningen ønsker ikke at kommentere sagen yderligere.

Læs hele By- og Kulturforvaltningens svar her

Ekspert forventer oversvømmelser 

I rapporten fortsætter Kent Morel sin kritik:

- Yderligere er de kendte problemer med bygværker af den aktuelle type specielt slemme ved højvandsslusens funktion som højvandssikring mod indstrømmende vand fra fjorden. Lukkefunktionen er langsommelig og oftest ikke eksisterende, står der i rapporten, og eksperten fortsætter:

- Vi forudser i fremtiden betydelige problemer med lukkefunktionen ved stigende vandstand i fjorden. Dette vil medføre ind strømmen af saltvand igennem slusen og oversvømmelse af de bagvedliggende arealer med saltvand.

TV 2 Fyn har været i kontakt med Kent Morel, der har udført rapporten for firmaet Kjeld Morel. Kent Morel ønsker dog ikke at medvirke til citat, da han som konsulent ikke ønsker at fremstå som part i sagen.

Odense Kommune er bekendt med rapportens konklusioner, idet den er omfattet af en aktindsigt sendt fra kommunen til TV 2 Fyn.

Steen Bjerggård Hansen er syvende generation på gården ved Seden. Han bor der med sin kone og børn. Men han frygter, at de må flytte, hvis oversvømmelserne ikke bliver stoppet.
Steen Bjerggård Hansen er syvende generation på gården ved Seden. Han bor der med sin kone og børn. Men han frygter, at de må flytte, hvis oversvømmelserne ikke bliver stoppet.

Risiko for opdæmning af vandløb

Kent Morel kritiserer ikke kun højvandslukket for ikke at lukke ved højvande.

Eksperten forudser også problemer med, at få klappen til at åbne igen, når højvandet er væk.

Dermed er der risiko for, at vandløbet dæmmes op, og der opstår oversvømmelse med ferskvand fra vandløbet inden for diget.

- Rambøll har yderligere – designmæssigt – forstærket problemerne med bygværket ved, at kun en yderst marginal del af portene er under vand ved normal vandføring. Vandpresser skal – som kendt fra andre byggeværker af denne type – være betydelig før bygværkets sluseklapper åbner. Slusebygværker af den anlagte type skal således anlægges dybt for at øge vandtrykket på portene og gøre bygværket bare rimelig funktionsdygtigt. Ingen af disse forhold ses anlagt i det aktuelle bygværk, skriver Kent Morel.

Steen Bjerggård Hansen lagde i februar sag an mod Odense Kommune. Det er endnu uvist, hvornår parterne mødes i retten.

Oversigt

    Oversigt