Elendigt sommervejr: Fynsk tomat-gigant mangler lys

Mangel på solskinstimer hen over sommeren forplanter sig direkte på både top- og bundlinje hos den store tomatproducent Alfred Pedersen & Søn i Bellinge.

Den ringeste sommer i 27 år rammer direkte på bundlinjen i en af landets største producenter af tomater Alfred Pedersen & Søn i Bellinge.

Det fortæller adm. direktør Mads Pedersen til FødevareWatch.

- Vi har faktisk gjort alting rigtigt, og alting ser rigtig godt ud, men sommerens eksorbitant dårlige vejr rammer os, fordi vi er 12 procent nede i lys i år i forhold til samme tidspunkt sidste år, fortæller Mads Pedersen. 

Dermed kommer den fynske tomat-gigant ikke op på rekordniveauet fra 2016.

Mads Pedersen forklarer, at når virksomheden mangler lys, mangler der tilsvarende i produktionen, hvilket betyder, at der er produceret 12 procent færre tomater i år i forhold til samme tidspunkt sidste år.

- Og når toplinjen bliver ramt med 12 procent, siver det direkte ned igennem til bundlinjen, fordi vores omkostninger, for eksempel til løn, jo er de samme uanset vejr, siger Mads Pedersen til Fødevarewatch.

Konkret giver det manglende lys små tomater, men det er ikke kun på Fyn, at Alfred Pedersen & Søns tomater er ramt. På virksomhedens svenske gartneri i Trelleborg syd for Malmö, er 2017 indtil videre det mørkeste, målte år i 154 år.

Gartneriet oplyser til Fødevarewatch, at det aldrig anvender vækstlys om sommeren.