Elever barrikaderede sig under "rød alarm" på skole: - Er det nu, det sker?

En såkaldt "rød alarm", som bruges når der er mistanke om en farlig situation som terror eller angreb, gik fredag formiddag ved HF og VUC Fyn tæt ved Odense Banegård. TV 2 Fyn har talt med to elever, der var på skolen, da de blev bedt om at barrikadere sig.

"Vi har rød alarm. Søg lokaler der barrikaderes. Vinduer lukkes og tildækkes. Afvent yderligere instrukser."

Livmaja Kirstine Vester og Daniella Lassen, der begge går på første årgang på teaterlinjen på HF Flow, havde fredag formiddag set en forestilling med nogle elever fra Oure Højskole, da en for dem ukendt alarm pludselig lød over højtalerne på uddannelsesinstitutionen HF og VUC ved Odense Banegård.

- Det var en virkelig uhyggelig sirene efterfulgt af en stemme, der fortalte os, at vi skulle gå ind i et lokale, hvor dørene ville blive barrikaderet, fortæller Livmaja Kirstine Vester dagen derpå til TV 2 Fyn.

Hun troede i første omgang, at der var tale om en brandalarm, og derfor søgte hun væk fra lokalet. Men hendes medstuderende fik hende hurtigt på andre tanker og hevet hende med ind i et klasselokale. Her kunne hun observere deres lære gå rundt i lokalet uden at sige så meget.

Hør alarmen i indslaget herunder - artiklen fortsætter efter videoen

- Jeg blev bange.

Pludselig begyndte læreren at sætte "noget" foran døren, og der begyndte alvoren at ramme Livmaja:

- Jeg spurgte hende, om det var en test, og så sagde hun, "det ved jeg ikke". Så blev jeg lidt mere nervøs, for hun var rimelig seriøs i sin gestikulation.

- Jeg blev bange. Rigtig bange for, at der ville ske et eller andet. Man hører ikke så tit om skoleskyderier i Danmark, og så tænkte jeg bare, om det så er nu, det sker?, siger hun.

Stemningen i lokalet var blandet, fortæller både Livmaja og Daniella. For mens nogle blev bange og ringede til deres forældre, så var der andre, der ikke tog det så seriøst. Blandt andet Daniella.

- Jeg undrede mig først over, hvad en rød alarm er. Jeg havde ingen idé. Jeg spurgte en af lærerne, som sagde, at det var sådan noget som terror og skoleskyderi.

- Jeg panikkede lidt til at starte med, indtil der var nogen, der begyndte at tage det lidt mere useriøst. Så tog jeg det ikke så seriøst. Det blev min måde at håndtere det på, forklarer hun.

Artiklen fortsætter under billedet

Fyns Politi sendte tre patruljer afsted til HF og VUC Fyn.
Fyns Politi sendte tre patruljer afsted til HF og VUC Fyn.
Foto: Ole Holbech/Tobias Aas Christensen

Fyns Politi fortæller lørdag til TV 2 Fyn, at der gik lige knap tre minutter fra de modtog alarmen via 112, til de første betjente var fremme på stedet. Livmaja og Daniella vurderer selv, at de var der omkring en halv time fra alarmen gik, til der var betjente, der bankede på døren til det lokale, de befandt sig i.

I den tid havde de ingen idé om, hvad der rent faktisk foregik. De anede ikke, at der var tale om en falsk alarm, som ifølge politiets teori var udløst ved en endnu ukendt fejl. 

- Alarmen kørte bare igen og igen og igen. Jeg tror, den nåede at køre i 20 minutter, før der blev helt stille. Derefter var ikke noget i højtalerne. Lokalerne blev fuldstændig tyst. Ingen sagde noget, fortæller Livmaja om episoden.

Som en gyserfilm

Endelig kom en stemme frem i højtalerne og fortalte, at politiet var tilkaldt, men at man ikke måtte forlade lokalerne, før politiet havde banket på døren. 

Selvom der ikke skete noget, og selvom der aldrig var nogen fare på færde, så har oplevelsen alligevel sat sine spor dagen derpå.

- Jeg kender lyden af en brandalarm, og jeg kender lyden af en luftalarm, fordi den bliver testet hvert år. Men det her var en alarm, jeg aldrig har hørt før. Det var, som om jeg var med i en gyserfilm. Jeg havde også mareridt om det i nat, siger Livmaja, der stadig står tilbage med en masse spørgsmål om, hvad der egentlig skete.

- Vi stod og snakkede med dem om højskole og teaterstykket, da alarmen pludselig går i gang, fortæller Livmaja om tiden op til, alarmen gik.
- Vi stod og snakkede med dem om højskole og teaterstykket, da alarmen pludselig går i gang, fortæller Livmaja om tiden op til, alarmen gik.
Foto: Ole Holbech/Tobias Aas Christensen

Også Daniella stod umiddelbart efter tilbage med en følelse af, at det hele var mere seriøst, end det viste sig at være:

- Imens jeg stod og talte med nogle veninder, der havde været alene i et andet lokale, kom politiet gående forbi, og de så stadig meget seriøse ud og lignede nogen, der stadig ledte efter et eller andet. Det var ret nervepirrende, husker hun.

Årsag til alarm ukendt

Kort efter, alarmen var afblæst, og eleverne var kommet ud af de lokaler, de havde søgt tilflugt i, var der frokostpause. På det tidspunkt havde de stadig ikke fået nogen form for information om, hvad der var årsag til alarmen, eller hvordan skolen havde tænkt sig at reagere på fredagens hændelse.

- Nogen gik i gang med at spise frokost og købe mad i kantinen, som om der ikke var sket noget. Jeg var bange og ville gerne hjem, fordi jeg ikke vidste, hvorfor alarmen var gået i gang. Nogen græd, og nogen ringede til deres forældre, fortæller Livmaja.

Ikke ret lang tid efter fik alle besked over skolens højtalere, at undervisningen resten af dagen var aflyst, og at de kunne tage hjem

Hvad der præcist udløste alarmen er stadig ikke opklaret. Både Fyns Politi og rektor på HF og VUC Fyn Stig Holmelund Jarbøl fortæller til TV 2 Fyn, at alarmen på en eller anden måde er aktiveret indefra. 

Men om det er sket ved en teknisk fejl, eller om der er tale om en menneskelig fejl er usikkert. Fredag lød det fra rektoren, at der sandsynligvis var tale om, at alarmen var udløst på baggrund af et telefonopkald. Lørdag afviser han dog, at der er ringet nogen trussel ind til skolen. Den samme melding lyder fra vagtchef ved Fyns Politi Peter Vestergaard.

Oversigt

    Oversigt