EM-succes begyndte med fynske vikarer: - Jeg føler, jeg er en del af det

For tre år siden sikrede et vikarlandshold, at Danmark og DBU ikke blev udelukket for at deltage i EM-kvalifikationen. Fynske Anders Fønss fik 22 minutters spilletid.

Anders Fønss har ikke vasket sin landsholdstrøje, siden han for tre år siden debuterede i sin første og indtil videre eneste landsholdskamp.

Han var formentlig med til at sikre, at Danmarks drømme om endnu en EM-guldmedalje var i live lige indtil onsdag, hvor England sendte de danske herrer ud af turneringen med en sejr på 2-1 i semifinalen.

- Det er jo ikke min skyld, og den måde de spiller på er helt outstanding. Det niveau vil jeg nok ikke kunne være med på overhovedet. Men al historien op til føler jeg, at jeg er en del af, lyder det fra Anders Fønss.

Den fynske anden divisionsspiller fik en plads på landsholdet, fordi det rigtige landshold og Dansk Boldspil Union (DBU) lå i konflikt om en forlængelse af deres aftale. Og da parterne ikke kunne nå til enighed, nægtede landsholdet at stille op til kamp mod Slovakiet.

En reel frygt

Frygten var, at Danmark ville blive trukket ud af EM-kvalifikationen af det europæiske fodboldforbund Uefa. Og DBU gik på desperat jagt efter nye landsholdsspillere i de lavere danske rækker. 

Vikarlandsholdet bestod blandt andre af seks fynske spillere. Én fra Ringe Boldklub og fem fra Tarup Paarup.
Vikarlandsholdet bestod blandt andre af seks fynske spillere. Én fra Ringe Boldklub og fem fra Tarup Paarup.
Foto: Anders Høgh

- Vi vidste ikke, hvor galt det var. Der var ingen af os, der anede det, før det lige pludselig kom frem i medierne, at alle eksperter regnede med, at det var fire års udelukkelse fra alle turneringer, fortæller Anders Fønss.

Og risikoen for at blive straffet af Uefa og trukket ud af EM-kvalifikationen var ifølge TV 2 Sports fodboldredaktør Carsten Werge helt reel. 

- Selvfølgelig er der noget om snakken, når Uefa går ud og melder, som de gjorde dengang. Truslen var der. Om de havde gjort det i sidste ende, kan man kun gætte på, men vi ved, at Uefas veje er uransagelige, siger Carsten Werge.

Anders Fønss nåede at få 22 minutter med nummer 17 på trøjen mod Slovakiet. 

I alt seks fynboer fik debut på landsholdet under konflikten. Foruden Anders Fønss bestod landsholdet til kampen mod Slovakiet også af én spiller fra Ringe Boldklub og yderligere fire fra Tarup Paarup.