Én kriminel for meget: Solbakken står til nedrivning

Boligområdet Solbakken i Odense er igen med på årets ghettoliste. Det betyder ifølge reglerne, at boliger risikerer at blive revet ned.

Korrektion
Clock02. dec 2020, kl. 07:17
I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at 13 personer for mange ud af det samlede antal beboere kun havde uddannelse på grundskoleniveau. Det korrekte tal er fire, da børn og seniorer ikke tæller med i den del af statistikken. Det er nu rettet.

Det er på de yderste marginaler, at boligområdet Solbakken i Odense igen er placeret på årets ghettoliste, som bliver lavet af  Transport- og Boligministeriet.

Ifølge statistikkerne er der én person for meget, der har en dom, og samtidig er der fire personer for meget, der kun har uddannelse på grundskoleniveau.  

Det er fjerde år i træk, at Solbakken er med på listen, og det betyder, at boligområdet dermed bliver klassificeret som en hård ghetto. Når det sker, skal der laves en udviklingsplan for området, som blandt andet betyder, at der kun må være 40 procent almene familieboliger, og det kan betyde, at op i mod 60 procent af boligerne i området skal rives ned. 

Artiklen fortsætter under listen. 

Disse kommuner er klassificeret som hårde ghettoer i år

OmrådeKommune
MjølnerparkenKøbenhavn
Tingbjerg/UtterslevhuseKøbenhavn
TåstrupgårdHøje-Taastrup
RingparkenSlagelse
MotalavejSlagelse
VollsmoseOdense
Solbakken mvOdense
Nørager/SøstjernevejSønderborg
StengårdsvejEsbjerg
SundparkenHorsens
Skovvejen/SkovparkenKolding
BispehavenAarhus
Gellerupparken/ToveshøjAarhus

 

 

Et boligområde, der har 2,27 procent eller flere beboere med domme, overskrider kriteriet for antal dømte i et boligområde. I Solbakken er der 2,30 procent. Omregnet til hele personer er der tale om én person for meget. 

GHETTOLISTEN

Der er en række kriterier, som boligområderne bliver vurderet på. Tilknytning til arbejdsmarkedet, kriminalitet, uddannelsesniveau og indkomst.

Hvis beboersammensætningen slår ud på to af kriterierne kan man havne på ghettolisten, hvis der samtidig er over 50 procent beboere med anden etnicitet end dansk. 

 
Fotograf: Fotograf: Flemming Ellegaard Redigering: Jonas O. Mattsson

- Det er jo groteskt

Odense Kommune har iværksat en lang række indsatser i området for at ændre på sammensætningen af beboere i området. I  oktober fremlagde Odense Kommune i samarbejde med boligselskaberne Civica, FAB, Odense Boligselskab en udviklingsplan, der har til formål at ændre beboersammensætningen.

Brian Dybro (SF) er social- og beskæftigelsesrådmand i Odense Kommune, og han umiddelbare reaktion på den ny liste er frustration.

- Det her er jo groteskt. Vores indsats har virket, vi har fået flere i arbejde, og så er det sandsynligvis en person for meget på kriminalitetskriteriet, som gør, at der er krav om at vi skal rive op mod 400 boliger ned i Solbakken, og det giver under ingen omstændigheder mening.

Området Solbakken

- Vi har gjort alt i vores magt for at ændre beboersammensætningen, siger han.

Sidste år tilbød man også  en flyttebonus til kriminelle i området, hvis de bosatte sig andre steder end i Solbakken. Tilbuddet lød på, at folk der havde fået en dom i 2019 kunne få 15.000 kroner i flyttehjælp. Der var dog kun tre, der tog imod tilbuddet, og en prognose fra september i år forudså også, at Solbakken ville ende på ghettolisten igen. 

- Jeg er enig i målet om, at man skal ændre i beboersammensætningen, men bulldozerne skal blive i garagen. Det er så marginal en forskel, så jeg synes, man skulle bruge noget sund fornuft, siger Brian Dybro og fortsætter:

- Alle fornuftige mennesker, der besøger Solbakken er overbevist om, at det ikke giver mening at rive boliger ned. Det kan være en beboer, der er taget med en joint i lommen. Det skal ikke betyde 400 boliger rives ned.

- Det handler ikke om regneark. Det handler sgu om mennesker, siger Brian Dybro. 

Brian Dybro er stærk modstander af at skulle rive boliger ned i området. 
Fotograf: Flemming Ellegaard

Udover Solbakken er også boligområderne Vollsmose på årets ghettoliste. Området Korsløkkeparken var sidste år på ghettolisten, men er ikke på igen  år.

Samlet byråd

Ifølge rådmanden er det et samlet byråd, der vil fortsætte med at forsøge at råbe Christiansborg op for at få lov til at lade boligerne stå. 

- Vi fortsætter kampen, jeg kommer aldrig til at stemme for at rive flere hundrede boliger ned i Solbakken, for det giver under ingen omstændigheder mening. Det er et samlet byråd der har stået bag, at vi ikke skal nedrive boliger ude i Solbakken. Så vi fortsætter med, at forsøge at råbe folketinget op, for vi skal derhen hvor den sunde fornuft indfinder sig på Christiansborg, siger han.

Områder på den hårde ghettoliste har mulighed for at søge kompensation, men ikke hvis man overskrider antallet af krimnelle i området. Derfor kan Solbakken ikke søge kompensation. 

Hønge  vil have svar fra ministeren

Karsten Hønge (SF), der er valgt til Folketinget på Fyn, har som reaktion på den ny liste valgt at indkalde forligskredsen bag ghettoplanen for at få et svar fra ministeren. 

-  Det går over min forstand, at man kan placere et område, der faktisk har gjort en indsats, på dén liste, ved at bruge gamle tal. Ministeren skylder sgu’ nogle svar til de berørte beboere, siger han til TV 2 Fyn. 

Nogle af de tal, den ny liste er baseret på, stammer fra 2019. 

Spørgsmål til ministeren

 

 

Oversigt

    Oversigt